Volledig scherm
Straatbeeld van studentenpanden in Nijmegen. © Paul Rapp

'Optreden tegen illegaal verhuurde panden'

NIJMEGEN - De gemeente moet optreden tegen de huisbazen van vierhonderd mogelijk illegaal verhuurde panden, dat zegt Bewonersplatform Kamerbreed. Het gaat met name om grote herenhuizen in Bottendaal en Nijmegen-Oost met veel kamerbewoners waar de meeste klachten vandaan komen.

Bewonersplatform Kamerbreed gaat vierhonderd verzoeken indienen bij de gemeente om panden te controleren. En er liggen er nog meer op de plank. Het is een ultieme poging van bezorgde bewoners om in gesprek te komen met de gemeente.

,,Het beleid is niet transparant. Een ingesteld meldpunt voor bewoners werkt niet. En we krijgen geen reactie op verzoeken aan de omgevingsdienst ODRN (die de vergunningenaanvragen behandelt, JvG) en ambtenaren om een informatiebijeenkomst voor bezorgde bewoners", zijn de grieven van Ralf Nieuwenhuijsen en Els van Daal van Kamerbreed. Ze voelen zich niet serieus genomen.

Spijtoptanten

Huisbazen die zonder vergunning hun panden hebben verkamerd, konden afgelopen half jaar een beroep doen op de inkeerregeling. Ze meldden zich massaal: 589 spijtoptanten vroegen de afgelopen maanden alsnog een vergunning aan. De regeling liep gisteren af. Vanaf 1 juli worden alle aanvragen volgens de nieuwe, strengere regels getoetst.

Volgens Kamerbreed zijn er nu vergunningen verleend aan huisjesmelkers die eerder géén vergunning kregen vanwege overlast voor de buurt. Nieuwenhuijsen kent voorbeelden van panden in de Van Oldenbarneveldtstraat en Burghardt van den Berghstraat. Hierover heeft de Stadspartij inmiddels vragen gesteld. Daarnaast constateert Nieuwenhuijsen nieuwe kamerverhuurpanden in Bottendaal, een wijk die qua kamerbewoners aan zijn tax zou zitten.

Leefbaarheidstoets

Kamerbreed vreest dat de hausse aan vergunningaanvragen puur administratief worden afgehandeld zonder een leefbaarheidstoets. ,,Ik kan nergens informatie vinden of er wel of niet een vergunning voor die panden is afgegeven. Het loopt de ODRN over de schoenen, denk ik."

Kamerbreed heeft meermalen gevraagd om een informatiebijeenkomst over de stand van zaken rond de inkeerregeling voor huisbazen, zegt Nieuwenhuijsen: ,,Maar ik krijg geen reactie. Daarom nu deze vierhonderd verzoeken."

Naar schatting telt Nijmegen in totaal 1.200 tot 1.500 illegaal verhuurde panden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.