Volledig scherm
Beeld van het opvangcentrum in Lent. © Bert Beelen

Opvangcomplex voor Eritreërs in Lent gaat plat

LENT - Ruim drie jaar is het barakkencomplex in Lent gebruikt voor opvang van Eritrese vluchtelingen. Ze wonen nu elders in Nijmegen. De noodwoningen worden gesloopt. De gemeente Nijmegen laat het terrein deze zomer gereedmaken voor nieuwbouw.

Er woont bijna niemand meer en per 1 mei  is het opvangcentrum leeg. De jaren ervoor was het juist druk en soms ook onrustig op het complex aan de Griftdijk in Lent waar bijna honderd Eritrese jonge mannen woonden. 

Nijmegen besloot in 2015 om de oude woonbarakken van studentenhuisvesting tijdelijk te gebruiken voor deze groep asielzoekers. Door de grote intocht van vluchtelingen in 2015 moesten alle gemeenten in Nederland extra huisvesting leveren. Vooraf is voor de locatie in Lent  afgesproken dat mei 2019 de einddatum zou zijn en zo gaat het ook gebeuren. De tijdelijke bewoners zijn elders in de stad gaan wonen. De laatste acht Eritreeërs verhuizen volgende week vanuit Lent naar het oude belastingkantoor. Dat wordt ingericht voor kamerbewoning.

Vraagtekens

Veel belangengroepen, waaronder Vluchtelingenwerk Nederland, vonden het in 2015 niet zo'n goed idee om allemaal mensen van dezelfde nationaliteit bij elkaar te zetten. Omdat het tot gettovorming kan leiden en bewoners ervan weerhoudt in te burgeren. 

In dit geval ging het ook nog eens om  alleenstaande jonge mannen. Het zou problemen geven, was de angst. Het stadsbestuur zei geen keus te hebben. Er moest snel veel woonruimte gevonden worden. In studentenflatjes kun je nu eenmaal geen gezinnen onderbrengen.

Brandstichting

Probleemloos is het niet gelopen. Vooral niet voor de Eritrese bewoners zelf. Velen integreerden slecht of langzaam. In 2018 stichtte een gefrustreerde 18-jarige drie keer brand wat voor veel onrust zorgde. Doordat er zo veel Eritrese mannen bij elkaar zaten, was het makkelijk voor het Eritrese regime om hen te intimideren. Lentenaar Nico Nijenhuis, die zich al die jaren heeft ingezet voor de Eritreeërs, herinnert zich nog dat iemand liep te filmen op het terrein. ,,Voor de bewoners was dat erg bedreigend.”

Buurtbewoners hebben hun best gedaan om de mannen uit Eritrea bij te staan. Er was een hardloopclubje en de buurtgroep ‘Welcome to the neighbourhood’ zorgde voor taallessen en gezamenlijke maaltijden. Nico Nijenhuis gaf computerles. Volgens hem vindt meer dan de helft van de Eritreeërs zijn weg in Nederland. ,,Ze komen van ver, uit een compleet andere samenleving.  Sommigen waren pas 15 toen ze op de vlucht sloegen, ze hebben jarenlang geen onderwijs gehad.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.