Volledig scherm
Henk van de Water. © Pro Shots

Oud NEC-voorzitter Henk van de Water overleden

NIJMEGEN - Henk van de Water, oud-voorzitter en erevoorzitter van voetbalvereniging NEC, is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden. Hij was in de jaren 1987-1994 voorzitter van NEC.

Hij was echter al vanaf 1981 intensief als bestuurder betrokken bij de club. Van de Water, eigenaar van een bouwbedrijf dat in 1978 al de Hazenkamptribune overdekte, trok veel ondernemers naar NEC. Hij was de stimulerende kracht achter de oprichting van de Ondernemers Sociëteit Regio Nijmegen (OSRN) . Met de OSRN zette hij een belangrijk stap om het betaald voetbal in Nijmegen te behouden.

Volgens Hans van Delft vanaf 1997 tien jaar voorzitter was van NEC  'was er zonder Henk van de Water geen NEC meer geweest. ,,Hij is van essentieel belang geweest. Toen hij aantrad, stond de club financieel op springen." Als voorzitter maakte hij in zeven jaar de destijds noodlijdende club financieel weer gezond. 

Een belangrijk citaat van Van de Water als voorzitter: ,,We moeten ervoor zorgen dat er minder gepraat en veel meer gewerkt wordt. Samenwerking is essentieel voor NEC.''

Van de Water was de eerste bestuurder die met NEC 'Europa inging'. NEC speelde in 1983 tegen Brann Bergen. Maar hij was er ook bij toen NEC in 1994 in de eerste divisie speelde en bijvoorbeeld tegen Emmen maar 648 bezoekers trok. Hij begreep daar niets van. Hij nam 'het de Nijmegenaren kwalijk'. Overigens belandde NEC in 1994 via de nacompetitie toch weer in de eredivisie. Van de Water zorgde er toen voor dat de begroting flink kon stijgen. ,,Deze man heeft het fundament gelegde  voor de profclub NEC", aldus Van Delft.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.