Volledig scherm
© Geert Willems

Oud papier op andere dag ingezameld: te weinig chauffeurs in en rondom Nijmegen

NIJMEGEN - Het meeste oud papier wordt nu nog op zaterdag en in de avonduren ingezameld, maar dat zal volgend jaar anders worden. Er zijn te weinig chauffeurs voor die tijdstippen. Ruim een derde van de huishoudens in Nijmegen, Druten, Wijchen en Beuningen moet het oud papier vanaf 1 januari op een andere dag of een ander tijdstip buitenzetten. 

Het is inzamelaar Dar de afgelopen maanden niet gelukt genoeg extra (vrijwillige) chauffeurs te vinden die nodig zijn om de avond- en weekendroutes vol te houden. Vaste, betaalde medewerkers van de DAR moeten nu de gaten in het rooster gaan vullen. De nieuwe tijdstippen worden deze week digitaal bekendgemaakt via de Afvalwijzer. Ook volgt er een publiciteitscampagne.

242 papierroutes

Het tekort aan chauffeurs ontstaat omdat inzamelaar Suez afhaakt bij het ophalen van papier in de gemeenten Beuningen en Druten. Om de pijn te verdelen, gaan daarom ook in Nijmegen en Wijchen tientallen routes naar een tijdstip waarop er wel genoeg chauffeurs beschikbaar zijn. In totaal moeten de inzameltijdstippen van 73 van de 242 papierroutes in de zes Dar-gemeenten aangepast worden. In de gemeenten Heumen en Berg en Dal verandert er nog niets, omdat inzamelaar Remondis daar namens Dar actief blijft.

Stijgende kosten

De afgelopen maanden is er van alles gedaan om toch nog chauffeurs te vinden die in de avond of op zaterdag wilden rijden met een vuilnisauto. Er is geworven bij de gemeentelijke buitendiensten, lokale afval- en loonbedrijven, uitzendbureaus, het Werkbedrijf, oud-DAR-chauffeurs en oud papier- en kartonbedrijven. Dat leverde nauwelijks nieuwe chauffeurs op.

Daarom nemen nu de professionele DAR-chauffeurs de meeste leegvallende plekken over, maar wel op een ander tijdstip. Ook de kosten stijgen daardoor met 137.000 euro. Er is een gezamenlijk potje waar dat uit betaald kan worden. Ook de clubs die inzamelen, en met het geld dankbaar hun kas kunnen vullen, merken in 2019 financieel nog niets van de veranderingen. Sommige verenigingen moeten wel minder of kortere routes lopen, maar die blijven dezelfde vergoeding ontvangen als in 2018. 

2020

Begin volgend jaar wordt wel gekeken hoe het na 2019 verder met. Dat kan ertoe leiden dat de manier van inzamelen verandert vanaf 2020. De papierprijs is momenteel erg laag.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.