Volledig scherm
Portret van Henk Bergamin. © Erik van 't Hullenaar. Onder: diverse foto's uit het leven van Bergamin. © Privécollectie familie.

Oud-politicus en voormalig NEC-voorzitter Henk Bergamin overleden

NIJMEGEN - Henk Bergamin, oud-politicus en voormalig voorzitter van voetbalclub NEC, is in de nacht van donderdag op vrijdag op 83-jarige leeftijd overleden.

Bergamin overleed na een kort ziektebed.  

De in Amsterdam geboren katholiek Bergamin was lid van de KVP en het latere CDA. Bergamin was van 1959 tot 1970 officier bij de Landmacht. Hij was in de jaren zeventig wethouder in Nijmegen en later gedeputeerde van de provincie Gelderland. 

NEC

In 1980 werd Bergamin voorzitter van de sectie betaald voetbal bij de Nijmeegse voetbalclub NEC. Daarna was hij van ‘81 tot 1987 voorzitter van de stichting betaald voetbal NEC. De club bevestigt het overlijden vrijdag op haar website. ‘N.E.C. wenst de nabestaanden van Henk Bergamin veel sterkte in deze moeilijke periode', schrijft de voetbalclub. 

‘Ter nagedachtenis aan dhr. Bergamin zal er volgende week vrijdag, voorafgaand aan N.E.C. – Telstar, een minuut stilte worden gehouden. Ook zal er met rouwbanden gespeeld worden', kondigt de club aan.

‘Volgens mij had hij geen verstand van voetballen’

Ron de Groot, oud-speler en trainer van Jong NEC, speelde bijna zijn hele carrière (1979 - 1987) ‘onder het bewind’ van Henk Bergamin. ,,NEC zat ook toen al in een financieel zware periode’’, zegt De Goot. ,,Het bestuur zat zwaar op de centen. Aan het begin van elk seizoen stoeiden we weer om de wedstrijdpremies en het bedrag bij een eventuele promotie. Dat was iets voor de spelersraad. Daar zat ik nooit bij. Ik had nauwelijks contact met mensen van het bestuur. Ik herinner me ook niet zoveel van Henk Bergamin, maar volgens mij had hij geen verstand van voetballen.’’

Quote

Ik weet nog dat hij als burgemees­ter bekend stond om zijn uitgespro­ken mening, maar als voorzitter van NEC vond ik hem juist een uitermate vriendelij­ke man

Wilfried Brookhuis

Volgens Wilfried Brookhuis, oud-doelman van NEC en net als De Groot nu trainer van de beloften, maakte Henk Bergamin in de eerste twee jaar van zijn carrière (1985 -1996) mee. ,,Ik weet nog dat hij als burgemeester bekend stond om zijn uitgesproken mening, maar als voorzitter van NEC vond ik hem juist een uitermate vriendelijke man’’, herinnert Brookhuis zich.

,,Met de contractbesprekingen bemoeide hij zich nauwelijks. Dat deed Henk van de Water. Toen nog bestuurslid en later zijn opvolger. Ik zag hem best vaak. Aparte ruimtes - zoals nu voor de OSRN (Ondernemers Sociëteit Regio Nijmegen, red) en die sponsorloges - waren er nog niet. Je kwam elkaar sneller tegen. Toen hij gestopt was als voorzitter kwam ik hem nog vaak tegen op de tribune. Altijd nog steeds even vriendelijk.’’

Bemmel

In 1985 werd Henk Bergamin burgemeester van de toenmalige gemeente Bemmel en bleef dat tot in 2001 de fusiegemeente Lingewaard ontstond.

Zijn bestuursstijl was ‘bombastisch’: met zijn soms bulderende stem hield hij de raadsleden op klassieke wijze in toom.

Legendarisch was daarbij zijn ‘ambtsgebed’, dat hij met zijn karakteristieke zware stem opdreunde. 

,,Men wist wat men aan mij had. In Bemmel waren nooit affaires”, vertelde Bergamin in 2013 aan deze krant. ,,Achterbaksheid vind ik vreselijk.”

Gezamenlijk, Gelders voetbalstadion

Bergamin stelde tijdens de plannen voor GelreDome voor om dat stadion in Ressen te bouwen. Hij had een gezamenlijk voetbalstadion voor NEC én Vitesse voor ogen, naar het model van San Siro-stadion in Milaan waar zowel Inter Milaan als AC Milan spelen. Dat Ressense stadion is er, zoals bekend, niet van gekomen. ,,Hij had geweldig goede bedoelingen destijds, er was namelijk sprake van een impasse. Toen kwam hij met deze suggestie”, weet Theo Peters, voormalig gedeputeerde van de provincie Gelderland.

Volledig scherm
Archieffoto van Klein Rome in Bemmel. © Erik van 't Hullenaar

,,Een rasbesturder die zaken voor elkaar kon krijgen”, zegt Peters verder over Bergamin. ,,Een markant figuur. Hij ging problemen niet uit de weg en wist zaken door te drukken.”

,,Hij was verantwoordelijk wethouder ruimtelijke ordening in Nijmegen en nam toen belangrijke besluiten over de verpauperde benedenstad. Ruimtelijke ordening was zijn liefde. Hij was niet bang en was een vechtersbaas. Als hij zich in een zaak vastbeet, liet hij niet meer los.”

Theo Peters herinnert het succes van de wijk Klein Rome in Bemmel. ,,Dat was voor de hele regio een voorbeeld. Van oeverloze contracten was in Bemmel geen sprake. Daar ontstond in no-time een prachtige locatie. In Arnhem en Nijmegen zijn we daar nog steeds over aan het sappelen.”

Europese Verkiezingen

Bij de Europese Verkiezingen in 1989 gaf hij de Bemmelse uitslagen meteen na telling door aan De Gelderlander. Dat was tegen alle regels in: de uitslagen mochten pas bekend worden als alle tellingen in de landen klaar waren. Het leverde hem een officieel recherche-onderzoek op, maar hij beweerde die bekendmakingsregels niet te kennen.

Columnist en journalist Joop Brons wijdde in mei nog een column aan deze affaire. ,,Je denkt toch niet dat ze in Italië wakker liggen over wat Bemmel vindt?”, zou Bergamin hebben geroepen. Brons: ‘Bergamin had de poppen aan het dansen. De staatssecretaris was furieus en er kwam een diepgaand onderzoek door de rijksrecherche. Inmiddels is de wetsovertreding van de burgemeester ruim verjaard.’

Agendapuntje vergeten

Bergamin was ook een eigenzinnige bestuurder. Zo werd er eind vorige eeuw na de Bemmelse raadsvergadering altijd geborreld en toen iedereen met z’n biertje of wijntje in de hand stond, kwam de burgemeester erachter dat hij een agendapunt vergeten was; terwijl daar met haast over besloten moest worden.

Bergamin tikte tegen het glas, gaf aan dat ondanks het afsluiten van de raad er nog een stemming nodig was en vroeg of iedereen kon instemmen. ,,Dat lijkt mij zo ook wel te kunnen, bovendien is de pers ook nog aanwezig dus openbaarheid gegarandeerd.” Geen van de verbouwereerde raadsleden stemde tegen.

Na zijn tijd als burgemeester was Bergamin tot begin 2013 voorzitter van de ondernemersvereniging in Bemmel. 

Bergamin was getrouwd met Elze van Grondelle met wie hij vijf zoons had. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.