De gevel van warenhuis Bahlmann aan de Grote Markt in Nijmegen in de periode 1915-1920
Volledig scherm
PREMIUM
De gevel van warenhuis Bahlmann aan de Grote Markt in Nijmegen in de periode 1915-1920 © Regionaal Archief Nijmegen

Oude V&D in Nijmegen krijgt enorme metamorfose: zo zag het er een eeuw geleden uit

NIJMEGEN - Het voormalige V&D-pand in Nijmegen zal een gigantische metamorfose ondergaan, werd vorige week bekend. Wat zat er eigenlijk vóór V&D op die plek? Bahlmann, het eerste warenhuis van de stad. Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis werkt aan een tentoonstelling over de opkomst en ondergang ervan.

5 reacties

 • Maarten-Jan Dongelmans

  2 jaar geleden
  Bahlmann was sinds 1838 de oudste manufacturenzaak van Nijmegen. Toen in 1908 het nieuwe Bahlmannpand van de gebroeders Leeuw werd geopend zat ook V&D (beter bekend als ''De Zon') al dertien jaar aan de Grote Markt. 'Vroom en Dreesmann' probeerde zijn winkeloppervlak jarenlang te vergroten ten koste van de andere winkeliers aan de zuidzijde. In 1933 trok het warenhuis in het voormalige Bahlmannpand. De V&D van voor 1944 lag meer westelijk dan het huidige pand en grensde níet aan de Broerstraat.
 • J le Blanc

  2 jaar geleden
  Tja, overal lees je dat woningbouw in stadscentra - en daarmee verschraling van het winkelaanbod - de doodsteek is voor de winkeliers in het centrum. Dus wat doen we? We bouwen panden om tot het zoveelste appartementencomplex en hollen de centrumfunctie van de binnenstad nóg verder uit.......
 • herman krul

  2 jaar geleden
  De grandeur van vroeger krijgen we niet terug! Hopelijk weet men er iets passends bij de andere gebouwen aan de overkant van te maken! Een grote grijze kolos lijkt mij erg storend!
 • Roel Winter

  2 jaar geleden
  Ik vraag me af wie deze post heeft geplaatst? > @Gelderlander..... Laten we er een open planproces op los laten met direct betrokkenen, omwonenden, belanghebbenden en de stad! de mensen van deze stad. Een Open Plan Proces.
 • F.H Wouters

  2 jaar geleden
  Gebouw moet je behouden voor de toekomst. Er is na de oorlog al veel meer afgebroken dan er na het februari bombardement al is vernietigd. Gevel behouden opknappen en een nieuwe grijze kleur. Welstandscommissie moet zich er hard voor maken. Van binnen aanpassen aan de tijd en oude details eruit laten springen. De oude gevel van Hoogenboom mode is er een voorbeeld van!
 1. Gezin van schilder die bij vergissing werd doodgeschoten in Beuningen schaamde zich lang: ‘Buitenwereld had een oordeel’
  PREMIUM
  1

  Gezin van schilder die bij vergissing werd doodgescho­ten in Beuningen schaamde zich lang: ‘Buitenwe­reld had een oordeel’

  BEUNINGEN - ,,Mijn leven is verwoest. Het leven van alle drie mijn kinderen is verwoest.” Dierbaren van klusjesman Mehmet Kiliçsoy kunnen in de Rotterdamse rechtbank hun immense verdriet amper beschrijven. Op 6 juli 2020 werd hij in de vroege ochtend met zeven kogels doodgeschoten. Een koelbloedige moordaanslag, als gevolg van een persoonsverwisseling.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen