Ouderengym in coronatijd: de fysiotherapeut blijft buiten achter het raam

videoNIJMEGEN - Ze zijn oud, een beetje vergeetachtig en hebben meestal nog andere kwalen. De 22 bewoners van het Gofferthuis zijn superkwetsbaar. Maar bewegen is heel belangrijk voor hen. Daarom hebben hun fysiotherapeuten iets nieuwe bedacht:  gymmen met een raam ertussen.

Dit alternatief is bedacht door Giel Hamann van de praktijk De Fysioo. Fysiotherapeuten  Miriam van Erp en Ingrid van Oosten, die gewoonlijk twee keer per week binnen het bewegen verzorgen, blijven buiten.

Tristan Overes van het bedrijf T&T Licht en Geluid, verzorgt de techniek zodat ze binnen hoorbaar zijn. ,,Al mijn opdrachten zijn afgezegd. Ik heb niets te doen, hier kan ik andere mensen helpen.”

De fysioo geven vanaf buiten gymnastiek aan de bewoners van het Gofferthuis in Nijmegen.
Volledig scherm
De fysioo geven vanaf buiten gymnastiek aan de bewoners van het Gofferthuis in Nijmegen. © Gerard Verschooten

Rekken, strekken, buigen, zwaaien

Op ouderwetse klassiekers als de Radetzkymars en Wiener Blut doen de fysiotherapeuten oefeningen voor. Veelal zittend, soms staand. Rekken, strekken, buigen, zwaaien. Ze kennen alle deelnemers en die worden aangemoedigd hun best te doen. Er wordt enthousiast meegedaan, je ziet lachende gezichten achter het raam.

,,Bewegen is zó belangrijk voor onze bewoners", zegt Judith Bunt, leidinggevende van Het Gofferthuis, onderdeel van zorgorganisatie Dagelijks Leven. ,,Als ze te veel zitten gaan ze fysiek en geestelijk snel achteruit. Het is voor hen echt ‘use it or loose it’. Daarom proberen we het op deze manier op te lossen. Geweldig dat de fysiotherapeuten zich zo inzetten voor onze bewoners.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.