Volledig scherm
Begeleidsters Berit van Horssen (links) en Titia Baak (rechts) met Marian Peters en José Peters (in rolstoel) in hun nieuwe ruimte. foto Mariska Hofman

Overasselt krijgt nog een theater, nu zonder podium

OVERASSELT - Het klinkt ambitieus: een eigen theaterzaal en muzieklokaal. En dat is het ook. Maar toch: niemand moet denken dat er rechttoe rechtaan toneel wordt gespeeld. "We spelen samen met onze deelnemers. We noemen het belevingstheater."Al pratend loopt Titia Baak, activiteitenbegeleidster in De Winkel in Overasselt, door het nieuwe onderkomen van de dagbesteding voor verstandelijk gehandicapten. De nieuwe behuizing ligt precies tegenover de huidige, aan de Hoogstraat in Overasselt. In het monumentale pand, waar vroeger de lagere school huisde, leggen aannemer Theo Peters en installatiebedrijf Antoon Arts de laatste hand aan de opvang van Dichterbij Rijk van Nijmegen. Half januari wordt het pand opgeleverd.

En het wordt prachtig, kijkt Titia door alle nog open plafonds en ongeschilderde muren heen. Met name het eerder genoemde theater en muzieklokaal worden de trots van Overasselt. Maar ook de andere ruimtes mogen er wezen. "We gaan er enorm op vooruit."

Vanuit woonvoorzieningen in Overasselt, Malden en Molenhoek komen verstandelijk gehandicapten 'met een laag tot midden verstandelijk niveau' elke dag naar De Winkel toe. Elke dag zijn er vijf Dichterbij-medewerkers bezig om de 21 cliënten 'te activeren'. "Ons werk varieert van koken, muziek maken, sport en spel tot theater, drama en erop uit gaan.", zegt Titia Baak. "We zijn voortdurend bezig om onze cliënten uit te lokken tot activiteit of communicatie. We zitten midden in Overasselt om zoveel mogelijk te integreren met de bewoners uit het dorp. En dat gaat steeds beter."

Het is dan ook heel nadrukkelijk de bedoeling dat de Overasseltse gemeenschap gebruik gaat maken van het nieuwe gebouw. Met name in de avonduren en in de weekeinden, wanneer de cliënten weg zijn, kunnen zij er terecht. "Maar we zouden ook graag met de buurt iets creatiefs of muzikaals willen doen."Met name het theater kan daarin een mooie functie vervullen, denkt Titia. Nogmaals, wel een theater zonder podium. "Wij als medewerkers gaan daar geen stukjes opvoeren, nee. We maken samen met onze cliënten theater."

Een probleem hebben Titia Baak en haar collega's wel: "Het geld is op." Dus moet het theater en het muzieklokaal het voorlopig zonder échte theaterverlichting doen en komt Dichterbij voor de muzikale activiteiten nog flink wat instrumenten tekort. Tenzij er op korte termijn sponsors over de brug komen. Ook zoekt Dichterbij naar een andere naam. "De Winkel dekt de lading niet", zegt Titia. "Hier zat vroeger een slager. Vandaar. Maar daar kunnen we niet mee verder."

TeamwinkelOverasselt@dichterbij.nl

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.