Kamerbewoning in de negentiende-eeuwse schil in Nijmegen.
Volledig scherm
PREMIUM
Kamerbewoning in de negentiende-eeuwse schil in Nijmegen. © Bert Beelen

Overlast van Nijmeegse studentenhuizen daalt,
toch blijven raadsleden kritisch

NIJMEGEN - In Nijmegen zijn in het eerste half jaar van 2019 bij de Omgevingsdienst (ODRN) 138 klachten binnengekomen die te maken hebben met overlast van studentenpanden. Dat blijkt uit een nieuwe evaluatie. In 2018 waren dat er over het hele jaar 433: een forse daling dus. 

Nijmegen wil af van illegaal verkamerde studentenpanden - het splitsen van woningen in studentenkamers - en is vorig jaar begonnen met controles. Studentenhuizen die niet de juiste vergunning hebben, moeten op slot. Op die manier wil het college van burgemeester en wethouders overlast in buurten als Bottendaal, Oost en centrum - plekken waar veel studenten wonen - tegengaan.

Een kwestie van de lange adem, zo is inmiddels gebleken. De ODRN, belast met de controles, kampt met capaciteitsproblemen en handhavingsprocedures om illegale studentenhuizen daadwerkelijk te sluiten, duren maanden, zo niet jaren. 

Vooral geluidsoverlast

Het merendeel van de overlastmeldingen dit jaar had te maken met geluid (65). Op een tweede plek staat afval (28), gevolgd door fout geparkeerde fietsen (18). De daling van overlastcijfers lijkt goed nieuws, maar kan een vertekend beeld geven, zegt PvdA-raadslid Charlotte Brand. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.