Oversteek-veteranen (101 jaar) herdenken hun 48 gesneuvelde strijdmakkers

VideoNIJMEGEN - Onder grote publieke belangstelling hebben twee Amerikaanse veteranen van 101 jaar oud zaterdagavond deelgenomen aan de Sunset March op de Oversteek-brug bij Nijmegen. Hiermee eerden ze hun 48 strijdmakkers die op 20 september 1944 tijdens de oversteek van de Waal sneuvelden.

Volledig scherm
Roy Hanna (links) en James 'Maggie' Megellas tijdens de Sunset March op de Nijmeegse brug de Oversteek, genoemd naar de operatie uit 1944 waaraan zij deelnamen. © David van Haren

Roy Hanna en James 'Maggie' Megellas behoorden tot het regiment dat tijdens de operatie Market Garden in bootjes de Waal overstak om de Waalbrug te veroveren. 

De actie slaagde, maar wel na hevige gevechten waarbij 48 Amerikaanse soldaten om het leven kwamen.

Goede herinneringen

Megellas deed al eerder mee aan de Sunset March, voor Hanna was het de eerste keer dat hij terugkeerde naar de plek van de beroemde oversteek. ,,Dit bezoek brengt veel goede herinneringen terug", zegt hij. ,,De oversteek met de bootjes was een angstig moment, maar ik bewaar er vooral goede herinneringen aan. Die komen na al die jaren nu weer boven.’’

De Sunset March werd zaterdag voor de 1415e keer gehouden. Tijdens de ceremonie, die sinds de opening van de brug dagelijks bij zonsondergang plaatsvindt, gaan één voor één 48 straatlantaarns aan terwijl een veteraan over de brug loopt. Daarna salueert hij bij het herdenkingsmonument aan de noordzijde van de brug.

Onderscheiding

Roy Hanna was zaterdag de 'veteraan van de dag'.  Na afloop kreeg hij een hoge militaire onderscheiding die kort na de Tweede Wereldoorlog al in Nederland aan het hele regiment was uitgereikt waarvan hij onderdeel was. Toen was hij echter al teruggekeerd naar Amerika. Nu kreeg hij hem alsnog overhandigd.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.