Volledig scherm
Na Frankrijk zijn ook in België demonstranten in gele hesjes de straat op gegaan. Zaterdag volgt Nijmegen. © BELGA

Paar honderd ‘gele hesjes’ verwacht in Nijmegen

NIJMEGEN - De organisatie van de protestactie van de 'gele hesjes’ aankomende zaterdag in de Nijmeegse binnenstad rekent op ongeveer 250 tot 300 deelnemers. ,,Op basis van de reacties afgelopen dagen komen we op dit aantal”, zegt organisator Danny Cornelissen. ,,Maar het blijft moeilijk in te schatten en zal ook afhankelijk zijn van het weer. Bij de Nijmeegse vestigingen van de Action zijn de gele hesjes inmiddels uitverkocht.”

De ‘gele hesjes’ gaan in Nijmegen de straat op uit ontevredenheid met de overheid. Ze vinden onder meer dat alles te duur wordt. Ook zijn ze het niet eens met het migratiebeleid. 

De actie begint zaterdag om 13.00 uur bij monument De Schommel bij het gemeentehuis. Daarna gaat het in optocht naar Plein 1944. Daar zullen enkele sprekers zijn. De actie is afgestemd met de politie en de gemeente.

Standpunten

Er zijn inmiddels diverse groepen in Nederland die zich op sociale media verzamelen onder de noemer ‘gele hesjes’. De initiatiefnemers hebben zich allen laten inspireren door demonstranten in Frankrijk die in gele hesjes protesteerden tegen verhoging van de brandstofprijzen. Maar in Nederland is het actiedoel zeer uiteenlopend en lijkt het vooral te draaien om 'de gewone Nederlander die gehoord wil worden'. 

Waar de ene groep puur een sociale agenda voert (gericht tegen de tweedeling arm en rijk) vullen andere groepen dit aan met anti-migratie standpunten. Dat geldt ook voor de Nijmeegse initiatiefnemers.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.