Volledig scherm
© Thinkstock

Particulier huren Arnhem en Nijmegen ruim 5 procent duurder

ARNHEM/ NIJMEGEN - Huren in de vrije sector is het afgelopen jaar ruim 5 procent duurder geworden in Arnhem en Nijmegen. Dat blijkt uit cijfers van verhuursite Pararius. De stijging is procentueel gezien hoger dan het landelijk gemiddelde maar staat in schil contract met die in Amsterdam. Daar steeg de gemiddelde huur per vierkante meter met liefst 10 procent.

In Nijmegen ging de gemiddelde huur van 10,36 euro in 2014 naar 10,94 euro eind 2015. Een stijging van 5,5 procent.

Arnhem
In de Gelderse hoofdstad Arnhem was de stijging zelfs iets hoger. Werd er eind 2014 nog 9,45 euro per vierkante meter betaald, eind 2015 was dat 10 euro. Dat is een stijging van 5,8 procent. Wie wil huren in de vrije sector kan dat altijd nog beter doen in de 2 grootste steden in het verspreidingsgebied van De Gelderlander. In Amsterdam moet namelijk voor een bescheiden huurwoning in de vrije sector inmiddels dik 2.200 euro per maand betaald worden.

Landelijk
Het stijgen van de huurprijzen is een landelijk fenomeen. Gemiddelde stijging in het vierde kwartaal was 5,2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Volgens Pararius wordt de huursom hoger door simpelweg een tekort aan (betaalbare) huurwoningen in de vrije sector.

Schaarste
"Een koopwoning is voor een grote groep met middeninkomens om een veelvoud van redenen niet interessant'', vertelt directeur Jasper de Groot van de verhuursite. Bijvoorbeeld de groeiende groep zzp'ers, starters, mensen die scheiden of juist gaan samenwonen. "Zij komen vaak niet in aanmerking voor een sociale huurwoning waar wachtlijsten van 8 jaar geen uitzondering zijn. Zij zijn voor een woning in de stad aangewezen op particuliere verhuur.''

Of de huurprijzen al op het hoogtepunt zijn kan De Groot niet zeggen. "Zolang er krapte is, stijgen de prijzen alleen maar verder."

Bekijk hier een interactieve graphic van het prijsverloop

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.