Volledig scherm
De voedingsassistent serveert hartpatiënt Wil Lamers lasagne met rauwkost. Archieffoto: Flip Franssen

Patiënten Radboudumc blij met 'fooddesigner' en tussendoortjes

NIJMEGEN - Patiënten in het Radboudumc in Nijmegen beleven meer plezier aan eten, sinds ook buiten de vaste maaltijduren hapjes worden geserveerd. De patiënten zijn ook blij met hoe het eten eruitziet. Voor een smakelijke uitstraling staat een 'fooddesigner' garant die is ingehuurd. Of de nieuwe maaltijdservice leidt tot gezondere patiënten, wordt nog onderzocht. Begin volgend jaar volgen de eerste uitkomsten.

Het idee tussendoortjes te serveren is aangedragen door jonge kankerpatiënten. Die opperden dat ze vaker op een dag kleine hapjes wilden eten. Na een geslaagde proef op hun verpleegafdeling besloot het ziekenhuis het idee te verspreiden over het hele ziekenhuis.

Huiskok
Partycateraar Maison van den Boer in Veghel is sindsdien de huisrestaurateur van het Nijmeegse ziekenhuis. Het bedrijf mocht eerder koken voor bijvoorbeeld 25.000 bezoekers van het maritieme feest Sail Amsterdam.

Waardering
Het Radboudumc heeft het afgelopen jaar meerdere keren gevraagd wat patiënten vinden van de nieuwe eetformule. Vaker op een dag eten krijgt een 8,6 als rapportcijfer. Waardering is er ook voor de mogelijkheid om samen met bezoek te eten (8,3). De hulp van voedingsassistenten krijgt met een 9,1 de hoogste score van alle onderzochte onderdelen.

Extra aandacht
Volgens het Radboudumc is extra aandacht voor maaltijden belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat bij opname 25 tot 40 procent van de patiënten ondervoed is. Dat levert extra problemen op. De patiënten moeten langer in het ziekenhuis blijven, gebruiken meer antibiotica, krijgen sneller doorligplekken en kunnen zelfs eerder doodgaan.

Specifieke behoeften
Het ziekenhuis is verder meer gaan letten op maaltijden die aansluiten bij de behoefte van specifieke patiëntengroepen. Oncologiepatiënten die een chemokuur volgen, krijgen bijvoorbeeld maaltijden die geur- en smaakarm zijn. Ze worden dan niet zo snel misselijk. Cardiologiepatiënten krijgen zout- en caloriearm eten. Ouderen op hun beurt krijgen Hollandse pot als ze dat lekker vinden.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.