Volledig scherm
Ook de bewoners van de Palmstraat kunnen als ze dat willen kiezen voor een aansluiting op het warmtenetwerk. © David van Haren

Peiling: wil Wolfskuil los van het gas en overstappen op warmtenetwerk

NIJMEGEN  - De komende weken gaan vrijwilligers op pad om de interesse te peilen voor een klein gasloos warmtenetwerk in de Nijmeegse wijk Wolfskuil. Eind 2016 lanceerde een groep bewoners samen met de Stichting Wijkfabriek en Warmte.nu een plan om via een centrale houtgestookte CV-ketel warmte te gaan leveren aan woningen.

Afgelopen jaar zijn hiervoor diverse studies uitgevoerd en is overleg gezocht met de gemeente, netbeheerder Alliander en corporatie Portaal. De inzet is om de eerste fase zo'n 200 woningen van warmte te voorzien. Voor de verbrandingsoven van de biomassa (resthout uit de regio)  is een locatie nabij de oude Mariaschool in beeld.

Studenten

De initiatiefgroep richt zich voor start van het warmtenetwerk op woningen in de volgende straten: de Derde van Hezewijkstraat, Villanovastraat, Oude Azaleastraat , Palmstraat, Korenbloemstraat, Zonnebloemstraat , Papaverstraat en Mirtestraat.  Hier worden de komende weken ook enquêtes gehouden. Daarbij zijn onder meer studenten van de Radboud Universiteit betrokken. 

Kleinschalig

Volgens Sander Veltmaat, een van de initiatiefnemers, zijn er voor de start van het warmtenetwerk in eerste instantie zo'n 200 deelnemers nodig. De gemeente Nijmegen heeft al toegezegd tenminste vijf gemeentelijke gebouwen aan te sluiten, zoals de Oude Mariaschool waarin kunstenaars ateliers hebben. Het uiteindelijke doel van de initiatiefnemers is om 1.700 woningen in Wolfskuil aan te sluiten op het warmtenetwerk. ,,Maar we beginnen bewust kleinschalig om eerst goede ervaring op te doen." Het onderzoek moet helderheid opleveren over de voorwaarden waaronder bewoners bereid zijn aan te sluiten op het warmtenet. 

Gasloos stimuleren

Nijmegen heeft eerder een bijdrage van 20.000 euro verstrekt om dit buurtinitiatief uit te werken. Het past volgens wethouder Harriët Tiemens bij de acties om het gasloos wonen in Nijmegen te stimuleren. Ze ziet het project in de Wolfskuil ook als een mooi voorbeeld voor andere wijken, mede omdat wijkbewoners zelfs de aanzet hebben gegeven voor dit project.

Veltmaat spreekt van een grote uitdaging voor de wijk. De aanleg van een warmtenetwerk is niet goedkoop, vergt al snel een investering van enkele miljoenen. Veltmaat wil daarvoor onder meer gebruik maken van speciale duurzaamheidsleningen. 

Essentieel voor een succesvol warmtenet  is ook dat de oudere woningen in de Wolfskuil op termijn beter geïsoleerd worden. Dat drukt uiteindelijk ook de warmtevraag en de energiekosten voor de bewoners.

Veltmaat verwacht dat er eind 2018 een definitief voorstel voor het warmtenetwerk op tafel ligt. In de loop van 2019 zou dan met de aanleg van het netwerk en de bouw van de verbrandingsoven gestart kunnen worden.

Meer informatie is te vinden op iksluitaan.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Jan Smit woest: optreden Nijmegen voor vanavond  gecanceld vanwege verbouwing concertzaal
    Update

    Jan Smit woest: optreden Nijmegen voor vanavond gecanceld vanwege verbouwing concert­zaal

    NIJMEGEN - Jan Smit (32) moet zijn fans vandaag teleurstellen. De zanger zou vanavond een concert geven in Nijmegen in Concertgebouw De Vereeniging, maar nu blijkt dat het pand nog lang niet toegankelijk is wegens verbouwingen. De Volendammer is pissig en doet op Instagram zijn verhaal. ,,Ik vind het bijzonder teleurstellend dat wij hier op geen enkele wijze eerder van op de hoogte zijn gesteld!” Inmiddels is er wel een nieuwe datum: zondag 6 januari.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.