Volledig scherm
Punkband The Squats. Eigen foto

Pierson Unknown: pogo en punk

De Piersonrellen hadden hun eigen muziek. Lijflied van sommige punks en krakers was Pierson Unknown. Een ander succesnummer was Chaos in Nijmegen ( hier te beluisteren), van de roemruchte Nijmeegse band The Squats.

Een nieuwe subcultuur groef na The Summer of Love der hippies de strijdbijl tegen de heersende mores op. Bij die strijd hoorde opzwepend tromgeroffel. Punkrock ging luidruchtig ook niet aan Nijmegen voorbij. The Squats, Tedje en de Flikkers, Puber Kristus en de Freaks, Neuroot. Een greep uit vele bandnamen die dankzij de Nijmeegse krakerswereld – of ondanks die scene – bestonden. Punk was met krakers verbonden; al gingen punkers en politiek lang niet altijd samen. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig ging een golf van huisbezettingen door de Karelstad. Het was een periode waarin het folkwereldje instortte en nieuwlichters de stadionrock spuugzat waren. Punk friste de boel op: drie akkoorden raggen en geen gezeur. Het genre was niet nieuw. Het Amerikaanse Stooges punkrockte al in de jaren zestig. De periode waaruit de term ‘punk’ ook stamt, in reactie op de brave Engelse beatmuziek. Op 21 september 1979 ragde The Squats uit Grootstal café ’t Haantje aan de Daalseweg plat. Het virus verspreidde zich. Pop, folk en blues werden uit de grote zaal van Doornroosje verbannen. In die zaal had Nijmegen twee jaar eerder kennis gemaakt met The Sex Pistols, meer dan een handjevol belangstellenden was er toen nog niet.

Al snel stonden er alleen nog punk – en reggae en vuige rock 'n roll – op de concertposters. De sfeer tussen hippies en punks was destijds niet zo grimmig als vaak werd beweerd. Er werd door punks een hoop op muren gekalkt en er werd door de bloemenkinderen met bloemetjes teruggekalkt. Bij gelegenheid vonden er ook concerten in het op 9 april 1980 gekraakte Pontanus-pand aan de Pontanusstraat plaats. En in de Mensa speelde het roemruchte Tedje en de Flikkers, bekend van het al even roemruchte nummer Van Agt (‘flikker Van Agt het raam uit, want je bent een vieze vuile rechtse lul’). Maart 1980 ging de carrière van Tedje en de Flikkers linea recta het raam uit; het instrumentarium werd subiet verkocht.

Na de roerige februarimaand van 1981 was het afgelopen met de stadsguerrilla. Lijflied van sommige punks en krakers was Pierson Unknown, vrij naar het nummer Persons Unknown van de Engelse anarcho-punkband Poison Girls. Eind 1982 ging bij The Squats de lol er van af. De groep viel uit elkaar. Maar niet nadat hun lied ‘Chaos in Nijmegen’, een muzikaal verslag van de veldslag in 1981, met duizenden tegelijk over de Nijmeegse toonbanken was gegaan. Overigens, The Squats en hun aanhang waren tijdens de rellen na de ontruiming prominent aanwezig. Nogal wat bandleden belandden daardoor enige tijd in de politiecel.

Puber Kristus en de Freaks ging op in waveband das Wesen. Doornroosje werd een verzamelplaats van grimmige ex-krakers en raakte in de greep van doemdenkerige sferen. Met Nijmeegse newwavebands als Esprit Animaux en Foret Obcure werden er nog lang kwartjes gezocht op de dansvloer. Maar er zijn er die beweren dat punk anno 2006 nog altijd niet dood is.

Beluister Chaos in Nijmegen van The Squats (2 min 31 in mp3-formaat, 2,3 mb groot).

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.