Volledig scherm
'Roxanne' woonde in de Heldringstichting. © Paul Rapp

Pieter Baan onderzoekt geestvermogens Nijmeegse ‘loverboy’

ARNHEM - De 24-jarige vermeende loverboy Gaviër M. uit Nijmegen wordt de komende zes weken onderzocht in het Pieter Baan Centrum. M. wordt verdacht van mensenhandel en seksuele uitbuiting van tenminste vijf jonge, kwetsbare vrouwen.

Henk van Gelder

In de psychiatrische observatiekliniek van Justitie wordt beoordeeld of M. aan een ziekelijke stoornis lijdt.

Vanwege de PBC-opname kan zijn strafzaak pas in november inhoudelijk worden behandeld. De rechtbank in Arnhem stelde maandagochtend tijdens een niet-inhoudelijke zitting eerst het PBC-rapport af te wachten.  

M. zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) tenminste vijf jonge vrouwen met een beperking onder zijn invloedssfeer hebben gebracht, om ze vervolgens seksueel en financieel uit te buiten. M. dwong de meisjes tot seks met andere mannen.

De jonge vrouwen moesten onder meer voor hem telefoons met bijpassende abonnementen kopen. Hij dreigde bij weigering naaktfoto’s en filmpjes op internet te publiceren.

Doodslag

De vermeende loverboy kwam in december 2018 voorlopig vrij. Hij mocht zijn strafzaak thuis afwachten. Begin dit jaar werd hij opgepakt op verdenking van een poging tot doodslag op twee politieagenten in Druten.

Tijdens een achtervolging zou hij de burgerauto met daarin de agenten van de weg hebben proberen te drukken. De jonge Nijmegenaar wordt verder verdacht van vuurwapenbezit, en diefstallen van een scooter in Elst en twee motoren in Nijmegen.

Vrijspraak

Volgens hem OM behoort M. tot een netwerk van Nijmeegse loverboys. Een 25-jarige medeverdachte werd in mei echter vrijgesproken van mensenhandel. 

De rechtbank zag geen bewijs dat de man de vrouwen benaderde met het doel ze uit te buiten. Wel werd hij veroordeeld voor ontucht met een 14-jarige meisje en oplichting van twee jonge vrouwen. Hij kreeg 2,5 jaar cel, waar het OM 5 jaar en tbs met dwangverpleging had geëist.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.