Volledig scherm
Een regenton. © Archieffoto BD

Pijpenkappuh: afgekoppelde regenpijp in Neerbosch-Oost moet riool sparen bij regen

NIJMEGEN - Twintig regenpijpen in de wijk Neerbosch-Oost zijn de afgelopen weken afgekoppeld van het riool. Deze actie, onder de noemer Pijpenkapppuh, moet zorgen dat het riool minder snel overloopt tijdens hoosbuien.

Pijpenkapppuh is onderdeel van Operatie Steenbreek, een groot en langlopend project waarbij in de hele stad gekeken wordt naar manieren om de omgeving minder stenig te maken. Dit moet op den duur een betere waterhuishouding, minder overbelaste rioleringen en meer dieren en planten opleveren.

Studenten

Groenstudenten van Helicon hielpen mee bij de actie in Neerbosch-Oost. Vanuit kinderboerderij 't Boerke als het projectcentrum zijn de studenten de wijk ingetrokken om bewoners uit te leggen wat de voordelen zijn van een ontkoppelde regenpijp.

Ook legden ze uit hoe je met een regenton het regenwater opvangt en dit weer gebruikt om de tuin te sproeien in droge tijden. Tuinen van bewoners die aan de actie wilden meedoen zijn geïnspecteerd, afgekoppeld en vergroend. Het materiaal hiervoor kregen ze gratis.

De reacties van bewoners uit Neerbosch-Oost waren positief, concludeert de organisatie. Er wordt nagedacht over een vervolg van het Pijpenkappuh-project in andere Nijmeegse wijken.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.