Pilot Talis voor brandveiligheid: ‘Wat zouden bewoners doen als brand uitbreekt?’

NIJMEGEN - Nijmegen moet op het gebied van brandveiligheid niet blindstaren op strikte regelgeving, maar meer oog hebben voor panden en bewoners ervan. Met die gedachte start de gemeente een pilot met woningcorporatie Talis, met 14.000 huurders één van de grootste in de regio.

Volledig scherm
© Logo

Doel: meer veiligheid en efficiency. Ronald Leushuis, directeur van Talis, benadrukt dat brandveiligheid altijd een belangrijk thema is geweest: ,,Maar we willen af van de som der delen, we kiezen nu voor een totaalplaatje.” Concreet: werd een pand voor de brandveiligheid in het verleden normaal gesproken getoetst op losse criteria uit het Bouwbesluit, in de pilot kijkt Talis naar een pand als geheel en de bewoners ervan. 

,,Meer maatwerk, dus. Hoe kunnen we in totaliteit de brandveiligheid van een pand garanderen? Daarbij staat altijd de veiligheid van bewoners en mogelijkheden om te kunnen vluchten uit een brandend pand voorop. Dat doen we onder meer door met bewoners in gesprek te gaan: hoe kijken zij aan tegen de brandveiligheid in een woning? Wat zouden zij doen, als brand uitbreekt?”

Bewuste keuze

Quote

Talis is een betrouwba­re partij, met wie we een dergelijk experiment aan durven te gaan.”

Noël Vergunst, Wethouder

Daarbij werkt Talis samen met de brandweer en omgevingdienst. Een externe commissie controleert telkens of de plannen van Talis voldoen aan de eisen die aan brandveiligheid worden gesteld. Wethouder Noël Vergunst noemt de keuze voor Talis een bewuste: ,,Zij zijn een betrouwbare partij, met wie we een dergelijk experiment aan durven te gaan.”  

Volgens Vergunst past de pilot bij ontwikkelingen op landelijk gebied, waarbij de verantwoordelijkheid voor brandveiligheid steeds meer bij een verhuurder komt te liggen. ,,Maar als gemeente behouden we een controlerende taak.” De pilot, die in eerste instantie op complexen wordt toegepast die sowieso al in aanmerking kwamen voor onderhoud, duurt één jaar. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.