Museum Het Valkhof
Volledig scherm
Museum Het Valkhof © DG

Plan: miljoenenimpuls voor Nijmeegs Museum Het Valkhof

NIJMEGEN - Na moeizame jaren ziet het er naar uit dat Museum Het Valkhof miljoenen krijgt om een aantrekkelijker en beter museum te worden. Ook is er een plan om archeologisch erfgoed te bewaren en te onderzoeken. Daar is in totaal 25 miljoen voor nodig, blijkt uit een onderzoek van gemeente Nijmegen, provincie Gelderland en museum. 

Een uitnodigende voorkant met aantrekkelijke horeca, een moderne presentatie van de collectie, spraakmakende exposities en een uitbreiding boven op het gebouw. Het Nijmeegse Museum Het Valkhof moet net zo'n trekker worden als bijvoorbeeld de Fundatie in Zwolle en het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

Er is lang gepraat over die vernieuwing, maar door slecht beleid en een bestuurscrisis kwam er nooit een adequaat plan. Inmiddels is het museum op de weg terug met goed bezochte en gewaardeerde tentoonstellingen. 

Het museum heeft samen met de provincie Gelderland en de gemeente Nijmegen een samenhangend plan ontwikkeld waarbij ook het behoud van het archeologisch erfgoed is gegarandeerd. De politiek neemt hierover later dit jaar een besluit.

Archeologisch erfgoed

Het archeologisch depot aan de Nieuwe Dukenburgseweg in Nijmegen wordt vergroot zodat erfgoed uit heel Gelderland er kan worden opgeslagen. Deze verbouwing kost 8,3 miljoen. Het monumentale Museum Kam in Nijmegen wordt gerestaureerd en krijgt de functie van onderzoekslocatie. De provincie heeft hier 3 miljoen voor gereserveerd. 

Een van de taken van Museum Het Valkhof is om dat erfgoed aan het publiek te laten zien. Om een gezonde toekomst voor het museum te garanderen, is minstens 13,5 miljoen nodig.

De instelling betaalt zelf 3 miljoen voor een hedendaagse presentatie. Verder zijn technische verbeteringen zoals beveiliging en klimaatbeheersing onontkoombaar. Moderne horeca, een uitnodigende entree aan markt- en evenementenplein Kelfkensbos moeten het pand aantrekkelijker maken.  

Valkhofkwartier

Museum Het Valkhof krijgt een rol bij de ontwikkeling van het Valkhofkwartier, een concentratie van culturele instellingen en historische locaties. De Valkhofheuvel speelde al een rol in de Romeinse tijd.

Afgelopen jaar zijn er nieuwe attracties bij gekomen zoals natuur- en cultuurhistorisch museum De Bastei en een bezoekerscentrum over de Tweede Wereldoorlog. Ook Museum Het Valkhof gaat meer doen met de directe omgeving, zoals uitbreiding met uitzicht op het dak.

Dit voorjaar beslissen gemeenteraad en Provinciale Staten over de plannen. Het is de bedoeling dat ze komende vier tot zes jaar worden uitgevoerd.

De tentoonstelling van kampoverlevende Ceija Stojka, een gewaardeerde tentoonstelling die op dit moment in Museum Het Valkhof te zien is.
Volledig scherm
De tentoonstelling van kampoverlevende Ceija Stojka, een gewaardeerde tentoonstelling die op dit moment in Museum Het Valkhof te zien is. © Bert Beelen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.