Volledig scherm
© Thinkstock

Plan voor gratis hondenpoepzakje in de supermarkt

NIJMEGEN - Hondenbezitters in Nijmegen krijgen mogelijk een cadeaubon waarmee ze in de supermarkten zakjes kunnen ophalen voor hondenpoep. Wethouder Renske Helmer hoopt met deze actie de overlast van hondenpoep op straat en in parken verder te kunnen terugdringen. 

Helmer vergelijkt de gratis verstrekking van de zakjes met de succesvolle distributie van de rode en groene restafvalzakken en de gratis afvalzakken voor plastic afval via supermarkten. Ze laat nu uitzoeken wat de kosten zijn van zo'n verspreidingsactie. 

Aanslag

De cadeaubon voor de gratis hondenpoepzakjes wil Helmer mee sturen met de jaarlijkse aanslag voor de hondenbelasting. In oktober wil ze een definitief besluit nemen over het wel of niet doorgaan van deze actie. Bij de gemeente staan zo'n 10.000 bezitters van honden geregistreerd. Samen betalen ze 1,1 miljoen aan hondenbelasting. Minima krijgen vrijstelling van die belasting.

Overlast

De actie van Helmer volgt na vragen van het CDA over de overlast van hondenpoep in de stad. Het CDA pleitte voor meer inzet tegen niet opgeruimde hondenpoep. Volgens de christen-democraten is hondenpoep in de openbare ruimte één van de grootste ergernissen van Nijmegenaren. Helmer bevestigt dit laatste. 

De overlast van hondenpoep staat in de jongste burgerpeiling van de gemeente op plek 8 van de top 10 van aan te pakken buurtproblemen.  Tegelijk meldt de wethouder dat  bij de Bel&Herstellijn steeds minder klachten binnenkomen over hondenpoep. 

Bakken

Helmer laat het CDA nog weten dat plekken waar nu al zakjes voor hondenpoep worden aangeboden, zoals in het Kronenburgerpark, het gebruik van die zakjes groot is. In dit centrumpark staan ook vele hondenpoepbakken (over heel Nijmegen al zo'n 150 trouwens). ,,Het park is er schoner op geworden na de plaatsing van de hondenpoepbakken en de poepzakjesautomaten.’’

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.