Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Plattelandsjongeren testen minder vaak op geslachtsziekten

NIJMEGEN -  Jongeren in steden als Nijmegen en Arnhem laten zich beduidend vaker testen op geslachtsziekten dan hun leeftijdsgenoten op het platteland. 

Bij de GGD in Gelderland-Zuid kwamen  4 van de 5 jongeren die voor een soa-test de GGD bezochten uit de Nijmeegse regio en slechts 12 procent uit Rivierenland.

Dat heeft de GGD Gelderland-Zuid (regio's Tiel en Nijmegen) bekend gemaakt. De uitkomst heeft de GGD verrast. Beleidsadviseur Rinske van der Bij: ,,Het is de eerste keer dat we hierop hebben ingezoomd. We weten niet waar het grote verschil in zit. We gaan komend jaar onderzoeken waardoor het komt.” 

Opleidingsniveau

Quote

We weten niet waar het grote verschil in zit. We gaan komend jaar onderzoe­ken waardoor het komt.

Rinske van der Bij, Beleidsadviseur

In Arnhem en omstreken van de GGD Gelderland-midden wordt dezelfde teneur waargenomen al zijn de cijfers minder extreem. Ruim 40 procent van de onderzochte jongeren komt uit de stad Arnhem en 20 procent uit studentenstad Wageningen.

 De rest komt uit de andere delen van de regio. Bij GGD Noord- en Oost Gelderland zijn de verschillen tussen stad en platteland niet uitgesplitst. 

Een mogelijke verklaring voor het verschil in testgedrag is dat jongeren in Rivierenland relatief minder hoog zijn opgeleid. ,,We weten dat laagopgeleide jongeren minder vaak een soa-test doen dan hoogopgeleide jongeren”, aldus Van der Bij.

Terwijl laagopgeleiden misschien wel méér reden hebben om zich te laten testen. ,,Het vindpercentage van soa's onder laagopgeleide jongeren is juist hoger: 26,4 tegen 15,8 procent.”  

Vaste partner

In Rivierenland hebben jongeren doorgaans ook vaker een vaste partner. ,,Daar is misschien minder vaak aanleiding voor een soa-test”, geeft Van der Bij een andere mogelijke verklaring.

Verder speelt wellicht de ligging van het GGD-gebouw voor een soa-consult een rol.  ,,In Nijmegen ligt dat voor studenten van de Hogeschool en Radboud Universiteit bijna naast de deur.”

Gelderland-Zuid

Uit de cijfers van Gelderland-Zuid blijkt verder dat het totaal aantal gevonden soa's licht is gestegen: naar 18,3 procent. De andere Gelderse GGD-regio’s hebben vergelijkbare percentages.

Het ligt in lijn met het landelijke cijfer. Er is in deze regio niet onderzocht of jongeren in de stad meer of minder geslachtsziekten hebben dan hun leeftijdgenoten op het platteland.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.