Volledig scherm
Pokémonjagers in het Valkhofpark afgelopen zomer. © Theo Peeters

Pokémon Go: de zomerhype die weer verdwenen is

ARNHEM/NIJMEGEN - Het was dé hype van afgelopen zomer: het razendpopulaire spel Pokëmon Go. Hordes jongeren én volwassenen staarden uren per dag naar hun smartphone op jacht naar Pikachu, Charmander en alle andere figuren uit de populaire jaren 90-serie.

Inmiddels lijkt de hype over te zijn. In het Valkhofpark, afgelopen zomer nog de Pokémonhotspot van Nijmegen, is op af en toe een verdwaalde speler na geen Pokémonjager meer te bekennen.

Rage
Als gevolg van de rage lag daar afgelopen zomer nog elke ochtend een berg afval, veroorzaakt door vele Pokémonfans. Afvalverwerker Dar plaatste zelfs extra prullenbakken. „Maar sinds eind september hebben we geen extra maatregelen meer moeten nemen. De hype was deze zomer heel goed merkbaar, maar we merken ook echt dat de rage over is", zegt een woordvoerster van Dar.

Lawaai
In het Arnhemse 'epicentrum van de Pokémonrage', het Sonsbeekpark, is het ook een stuk rustiger. De buurt klaagde er afgelopen zomer over troep en het lawaai van de Pokémonspelende jeugd, waardoor de politie meerdere spelers heeft moeten verwijderen. Volgens parkwachter Jeroen Glissenaar is het sinds begin oktober rustig met Pokémonfans. „Je zag in de zomervakantie veel fanatieke spelers, ook ouderen. Na de vakantie nam het af en in oktober is het pas echt rustig geworden", zegt hij. "Al zijn ze er nog steeds. Ik schat dat er nu nog zo'n acht groepjes van twee a drie man per dag actief Pokémon aan het vangen zijn."

Vaste patroon
Ook uit cijfers blijkt dat de populariteit van Pokémon Go van korte duur was. Waren er op 20 juli nog 45 miljoen dagelijkse spelers wereldwijd, twee maanden later waren dat er al eenderde minder. Volgens Carlo Hagemann, docent communicatiewetenschap op de Radboud Universiteit in Nijmegen, is de Pokémon Go-rage verlopen volgens het vaste patroon van een hype. „Er was een heel snelle komst, de populariteit werd versterkt door een hoop aandacht in de media en nadat de hype op zijn hoogtepunt was, ging de populariteit langzaam omlaag. Zo gaat dat meestal bij hypes."

Lees een uitgebreid verhaal en portretten van Pokémonjagers in De Gelderlander van vrijdag 2 december of in onze e-paper.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.