Volledig scherm
© Thinkstock

Politie en GGD: hardnekkig gerucht over man die met HIV-spuit in het rond prikt is broodjeaapverhaal

NIJMEGEN - Het klinkt haast te bizar om waar te zijn, en dat is het ook. Een onbekende man die de afgelopen week met een met HIV-besmette spuit instak op jonge vrouwen tijdens stapavonden in Nijmegen, maar ook in Utrecht en Groningen. En een briefje in hun zak stopt met de boodschap 'welcome to the HIV-family'. Waarna na een bezoek aan de dokter blijkt dat ze ook daadwerkelijk besmet zijn. 

Toch kwamen bij de Nijmeegse politie zoveel meldingen binnen, dat een onderzoek werd ingesteld.

Het gerucht circuleerde de afgelopen dagen in diverse app-groepen onder jongeren en werd onder meer gedeeld op Instagram en jongerenplatform Jodel. Ook bij de politie kwamen verontrustende berichten binnen, zegt een woordvoerder. ,,Om het zekere voor het onzekere te nemen, hebben we contact gezocht met horeca-ondernemers en agenten die tijdens de nachtelijke uren dienst hadden. Van hen begrepen we dat er geen enkele aanwijzing bestaat dat iets van dit gerucht waar is.”

Vaker de ronde

De politie weet niet wie het gerucht heeft verspreid. ,,Maar het is een verhaal dat al vaker de ronde is gegaan, ook op andere plekken in het land en zelfs in de wereld. Het lijkt erop dat het een populaire hoax is.” 

,,Het is echt een Broodjeaapverhaal", zegt ook woordvoerder Linda de Heer van gezondheidsdienst GGD. ,,Als het waar was, zouden wij dat weten. Dan zouden mensen zich bij ons hebben laten testen of zouden ze naar de huisarts zijn gegaan en had die het ons gemeld. Wij hadden zeker alarm geslagen als het echt was gebeurd.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.