Volledig scherm
Uit het filmpje op Dumpert van de jongen die over het spoor sprong is een screenshot gehaald. © Politie/Dumpert

Politie roept spoorspringer Dukenburg op zichzelf te melden

NIJMEGEN - De politie roept de jongeman die recent vlak voor een aanstormende trein over het spoor op Station Dukenburg sprong op om zichzelf te melden. ,,Wat hij gedaan heeft is niet ernstig genoeg om hem aan te houden, maar wel aanleiding om een goed gesprek met hem te voeren’’, zegt een woordvoerder van politie.

Het filmpje van zijn daad, waarbij nog drie andere jongens betrokken zijn, verscheen deze week op videowebsite Dumpert. De jongens lijken elkaar op te jutten, waarbij de betreffende jongen over het spoor springt terwijl er een sneltrein nadert.

ProRail reageerde donderdag boos op het filmpje en op de actie van de jongeman. De spoorwegbeheerder liet via social media weten aangifte te doen. De politie plaatste daarop ook een bericht op verschillende sociale media met de boodschap: ‘Ben jij deze held die het nodig vond om een trein vol mensen en jezelf in gevaar te brengen? Je hebt nu nog de mogelijkheid om jezelf te melden... je staat gelukkig goed en herkenbaar op beeld’.

Volgens de politie is wat hij heeft gedaan geen vh-feit, een zaak waarvoor hij in voorlopige hechtenis kan worden genomen. Hij kan dus niet worden aangehouden of strafrechtelijk worden vervolgd. ,,Maar het is voldoende om hem in een gesprek te laten zien hoe gevaarlijk het is voor hemzelf en omstanders.’’ Tegelijkertijd kan hij dan ook een boete tegemoet zien van 140 euro voor spoorlopen.

,,We roepen hem nu op zichzelf te melden. Dat is altijd beter dan dat we plotseling voor zijn deur staan.’’ En dat kan maar zo, zegt de woordvoerder. ,,Als mensen hem herkennen en dat aan ons doorgeven, en die kans is best groot, dan gaan we zeker even langs.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.