Volledig scherm
Een agent neemt tijdens een verkeerscontrole een speekseltest af. © ANP

Politie: ‘Rond steden meer drugs dan alcohol in het verkeer’

NIJMEGEN - De Gelderse politie maakt zich zorgen om het gebruik van drugs in het verkeer. Het aantal automobilisten dat na het gebruik van drugs nog achter het stuur stapt, is volgens recente controles van de politie groter dan het aantal dat alleen alcohol heeft gebruikt. 

Tot verbazing van de politie. ,,Kennelijk zijn veel mensen niet goed op de hoogte van de gevolgen. Voor de verkeersveiligheid, maar ook qua strafmaat”, zegt Reza Bakhshi, brigadier van het Team Verkeer Oost Nederland in Ewijk. ,,Zelfs na één jointje ben je zwaar de pineut.”

Zorgwekkend

Vooral rondom steden is de groep die onder invloed van drugs rijdt groter dan de groep die met een slok te veel op op de weg zit, constateert de politie. Bij een controle op rijden onder invloed, afgelopen weekend, op de uitvalswegen van Nijmegen, onderwierpen agenten twaalf automobilisten aan een drugstest. Bij tien daarvan was de uitslag positief. Een veel grotere groep, van 650 automobilisten, moest een blaastest afleggen. Daarvan waren er slechts vier met een positieve uitslag.

Bakhshi schat dat er alleen al in Gelderland-Zuid 70 tot 100 drugsklanten in het verkeer zijn gepakt het afgelopen halfjaar. Het Openbaar Ministerie en de landelijke politie noemden het aantal mensen in het verkeer onder invloed van drugs eerder al ‘zorgwekkend'. Landelijk kwamen er tussen juli 2017 en juni 2018 1.250 drugs-in-het-verkeer-zaken binnen bij het OM. 

Quote

Kennelijk zijn veel mensen niet goed op de hoogte van de gevolgen van drugsge­bruik. Voor de verkeers­vei­lig­heid, maar ook qua strafmaat

Reza Bakhshi, Brigadier Team Verkeer Oost Nederland

Boete

Wie alleen al met cannabis op achter het stuur zit, kan een geldboete van 850 euro tegemoet zien naast een rijverbod van een halfjaar. Voor combinatiegebruik - twee soorten drugs of de combinatie van drugs en alcohol - eist het OM doorgaans een taakstraf en een een rijontzegging.  

Dat vooral rondom steden veel drugsklanten gepakt worden, komt volgens de politie onder meer door de aanwezigheid van coffeeshops en de samenstelling van de bevolking. 

Tijdrovend

De drugstest in het verkeer is ingevoerd in juli 2017, maar veel korpsen zijn er pas een jaar later mee begonnen. Eerst moesten agenten worden getraind in het herkennen van signalen van mogelijk drugsgebruik, zoals verwijde pupillen en afwijkend gedrag. Niet iedere automobilist die moet blazen, wordt ook op drugs getest. Dat is té tijdrovend. Bakhshi. ,,Als de speekseltekst positief is, volgt een bloedtest. Twee agenten moeten dan met zo’n vermoedelijke drugsklant naar het  bureau, vervolgens moet een GGD-arts ingeschakeld worden om bloed te prikken en komt er veel administratie bij kijken. Dat gaat dan ten koste van de slagkracht van de verkeerscontrole die we op dat moment op straat aan het uitvoeren zijn.”

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) roept de politie dan ook op om slim te doseren. Woordvoerder Patrick Rugebregt: ,,Waak ervoor dat de controles op drugs in het verkeer niet ten kosten gaan van alcoholcontroles. Want alcohol in het verkeer leidt nog altijd tot de meeste slachtoffers.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.