Volledig scherm
NEC-fans zondagmiddag. © Foto: Bert Beelen

Politie vreesde zwaar vuurwerk en
intimidatie Bruls bij stoet harde kern NEC

NIJMEGEN - De politie wilde afgelopen zondag voorkomen dat de fanatieke aanhang van NEC in een stoet naar de woning van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls zou gaan. Dat zegt politiechef Hans Teunissen: ,,Dat riekt immers naar intimidatie. Als je een probleem hebt met de burgemeester, ga je naar het stadhuis en niet naar zijn privéwoning."

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Den Bosch verzamelen enkele honderden leden van de fanatieke aanhang bij café De Muts, in de Nijmeegse wijk Brakkenstein. Vanuit daar wilden zij in een stoet naar het stadion lopen.

Zwaar vuurwerk

De politie en ME rukten echter uit met groot materieel en fouilleerden alle aanwezigen in de buurt van het café. Daarbij werden vijf aanhoudingen verricht. Drie voor het afsteken van vuurwerk, één voor opruiing en één voor een nog openstaand vonnis. Alle verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Teunissen: ,,Voor het weekend kwamen bij ons signalen binnen dat zo’n tocht zou plaatsvinden. Dwars door een woonwijk en met zwaar vuurwerk. In het verleden is dat al vaker misgegaan. Daarbij ligt café De Muts ook nog eens om de hoek bij de woning van Bruls en op de route naar het stadion: één plus één was voor ons toen twee.”

‘Meer politie dan bij derby’s’

De harde kern en Bruls hebben in het verleden vaker in de clinch gelegen, onder meer over de sluiting van Goffertzicht, het voormalige stamcafé van de fanatieke aanhang.

Dat Bruls in de buurt van café De Muts woont is echter toeval, zegt een ingewijde van de harde kern: ,,Het was een sfeeractie zonder bijbedoelingen. Ook niet richting Bruls. Toch worden we door de politie gelijk weer als criminelen weggezet. Het leek alsof er meer politie ter been was dan bij derby's tegen aartsrivaal Vitesse in het verleden.” 

Volledig scherm
NEC-fans zondagmiddag. © Tom Hessels
  1. Hoe de Nijmeegse Joden verdwenen: ‘Als je het langer bestudeert wordt het alleen maar erger en erger’
    PREMIUM

    Hoe de Nijmeegse Joden verdwenen: ‘Als je het langer bestudeert wordt het alleen maar erger en erger’

    NIJMEGEN - Wat is er gebeurd met de Nijmeegse Joden? Wie waren ze? Hoe ging de vervolging hier in zijn werk? Leo van den Munkhof en Willem Oosterbaan doen onderzoek om de huiveringwekkende werkelijkheid verder aan het licht te brengen, waarbij de rol van Nijmeegse ambtenaren, Nijmeegse agenten en Nijmeegse bedrijven pijnlijk duidelijk wordt. Ze publiceren hierover op de nieuwe website oorloginnijmegen.nl.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.