Volledig scherm
© Mariska Hofman

Politie waarschuwt: meer zakkenrollers

NIJMEGEN - Er zijn weer meer zakkenrollers actief in de Nijmeegse binnenstad. Daarvoor waarschuwt de Nijmeegse politie. Die is een actie gestart om bezoekers en horecapersoneel te vragen alerter te zijn.

In 2016 werd in Nijmegen 423 keer aangifte gedaan van zakkenrollen, tegen 372 keer in het jaar ervoor. ,,Cijfers zijn nog niet definitief, maar ook voor dit jaar is weer een stijgende trend te zien’’, meldt een politiewoordvoerder.

Waakzaamheid

,,We zien weer een stijging, nadat het aantal aangiftes sinds onze vorige campagne in de zomervakantie een tijdje minder is geweest. Zicht op daders hebben we nog niet. Dat maakt het des te meer nodig waakzaamheid van mensen te vragen’’, zegt wijkagent Eric Bossink.

Horecaondernemers krijgen het advies op potentiële daders te letten die zich op een bepaalde manier gedragen. ,,Je kunt ze leren herkennen’’, aldus Bossink.

In groepjes

Zakkenrollers opereren vaker in groepjes, zegt de politie. ,,Zie je mensen in de zaak veel om zich heen kijken zonder drankjes te bestellen, dan bestaat de kans dat zakkenrollers op hun buit loeren’’, aldus Bossink.

,,Zakkenrollers treden vaker op in groepjes, omdat de dader dan snel een gestolen mobieltje ongemerkt kan overdragen aan een ander. Die gaat er als een haas vandoor. Wordt iemand betrapt, dan is het bewijs tegen de verdachte alweer verdwenen.’’

Facebook

Om zakkenrollen onder de aandacht te brengen, is de politie gestart met het uitdelen van flyers op uitgaansavonden. Ook worden door wijkagenten waarschuwingen gedeeld via sociale media als Facebook, Twitter en Instagram.

Ook rond de Vierdaagse werd zo'n actie gehouden. ,,Met succes’’, weet Bossink. ,,Dankzij oplettende horecaondernemers werden daders die herkend waren aangehouden. Ook werden zakkenrollers op heterdaad betrapt’’, aldus de wijkagent. Daders kregen een gebiedsverbod opgelegd op last van de burgemeester.

Is iemand getuige van een zakkenrollersactie, dan is het verstandig direct de politie in te seinen. ,,Zelf aanhouden kan, dat is het recht van iedere burger. Maar op een afstand volgen is ook goed. Dan kan de getuige de politie alsnog naar de dader leiden.’’

Tips politie:

* Draag je portemonnee nooit in je achterzak

* Pas op als je wordt aangesproken door een vreemde

* Rits je tas altijd goed dicht

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.