Volledig scherm
Steeds meer kinderen in Nijmegen leven in gezinnen met een laag inkomen. © Inge Yspeert

Politiek maakt zich zorgen om stille armoede in Nijmegen: 'Werken moet lonen'

NIJMEGEN - De Nijmeegse politiek maakt zich zorgen over stille armoede in de stad. Uit een rapportage van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat het aantal werkende armen de afgelopen 25 jaar fors is gestegen. In Nijmegen zou het om circa 4.000 inwoners gaan. De PvdA en D66 willen meer aandacht voor deze problematiek.

De fractie van D66 wil van het college van burgemeester en wethouders weten of de gemeente een specifiek beleid heeft voor werkende Nijmegenaren met een laag inkomen. 

Raadslid Toon van Gent heeft inmiddels schriftelijke vragen ingediend bij het college. Van Gent: ,,Het rapport laat een zorgelijk beeld zien en ik wil graag van het college weten of de situatie in Nijmegen net zo verontrustend is. Als werkende mensen in armoede leven, is het systeem kapot. Werken moet lonen.”

'Coalitie maakt verkeerde keuzes'

Quote

Ze dreigen tussen wal en schip te vallen

Ammar Selman, PvdA

Stille armoede gold begin dit jaar als speerpunt tijdens de campagne van de PvdA voor de gemeenteraadsverkiezingen. Fractievoorzitter Ammar Selman noemt het een van de grootste problemen waar Nijmegen mee kampt.

,,Er zijn zoveel inwoners die hartstikke hard werken, maar met pijn en moeite hun hoofd boven water kunnen houden", zegt hij. ,,Omdat zij niet tot de allerlaagste inkomens behoren, komen zij voor veel toeslagen niet in aanmerking en kijkt niemand naar ze om. Zij dreigen daardoor tussen wal en schip te vallen."   

Selman vindt dat de Nijmeegse coalitie - bestaande uit GroenLinks, D66 en de SP - verkeerde keuzes maakt. ,,Natuurlijk, er moet worden bezuinigd. Maar daarin kun je keuzes maken. Zo snap ik niet dat het college 2,5 miljoen euro laat lopen door de onroerende zaakbelasting voor bedrijven te verlagen, maar tegelijkertijd gaat snoeien in allerlei regelingen voor minima in Nijmegen. Dat terwijl die laatste groep al zo kwetsbaar is." 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.