Volledig scherm
Kantoor van thuiszorgorganisatie Vérian in Apeldoorn. Foto Arnold Zweers

Politiek over Vérian: dit is contractbreuk

NIJMEGEN - Nijmeegs wethouder Bert Frings vindt het niet kunnen dat zorgaanbieder Vérian eigenhandig heeft besloten cliënten minder uren huishoudelijke hulp te bieden. ,,Dat gaat in tegen afspraken die we eerder hebben gemaakt", aldus de wethouder.

Ook de Nijmeegse SP-fractie heeft inmiddels kritische vragen gesteld. Volgens de socialisten moet de wethouder per omgaande ingrijpen. ,,Vérian moet de afspraken nakomen. Minder hulp komt wat ons betreft neer op contractbreuk." 

Morgen is een overleg ingelast tussen gemeente Nijmegen en Vérian om duidelijkheid te scheppen. Vérian liet gisteren in De Gelderlander weten de komende maanden te beknibbelen op het aantal poetsuren. Reden is volgens directeur Rien Zwart dat vanaf 1 januari een nieuwe aanbestedingsronde is ingegaan. 

Nieuwe cao

,,We hebben per 1 januari een nieuw aanbestedingscontract gekregen, maar dat is zo strak dat we te weinig geld overhouden als we hetzelfde aantal uren blijven werken." Per 1 april is dat probleem overigens weer verholpen. ,,Omdat dan een nieuwe cao ingaat. Nijmegen is volgens landelijke regels verplicht vanaf dan een volledige vergoeding te betalen."

Wethouder Frings reageert verbaasd op de lezing van Vérian. ,,We hebben op verzoek van Vérian nieuwe prestatieafspraken gemaakt waarbij 'schoon' en 'leefbaar' het uitgangspunt zijn geworden voor het huishoudelijk werk in plaats van uitbetalen op vooraf bepaald aantal uren. Daardoor heeft Vérian 20 procent op de kosten kunnen besparen. Wij hebben gezamenlijk de rijksbezuiniging hiermee kunnen ondervangen."

Boekhouding

Dat per 1 januari de kosten ineens uit de hand lopen, is volgens Frings onzin. ,,Is Vérian vasthoudt aan dat verhaal, dan moet dat bewezen worden met inzage in de boekhouding. Daar hebben we eerder ook al om gevraagd. Toen kregen we dat niet. Ik ben benieuwd wat de directeur donderdag voor een verklaring heeft."

Ook onder huishoudelijke hulpen is onrust ontstaan, omdat zij minder uren per week zijn ingeroosterd. Zij krijgen dinsdag een toelichting van de directeur. Vérian wacht het gesprek van donderdag af en wacht dat af voor een nieuwe reactie.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.