Bewoner Jimmy Zimmermann meet de breedte van de nieuwe deurpost. Die blijkt 7 centimeter te smal.
Volledig scherm
Bewoner Jimmy Zimmermann meet de breedte van de nieuwe deurpost. Die blijkt 7 centimeter te smal. © Bert Beelen

Portaal blundert bij renovatie: nieuwe deuren te smal

NIJMEGEN - Woningcorporatie Portaal moet in de wijk Meijhorst meer dan 30 gloednieuwe gevels aanpassen en de net geplaatste voordeuren vervangen. Reden: ze voldoen niet aan de wettelijke breedtemaat. De deuren bleken bij controle een centimeter of zeven te smal.

Portaal is in de Nijmeegse wijk druk bezig met de renovatie van 132 eengezinswoningen. Dit vanwege klachten over vocht, tocht en schimmel. Om die problemen goed aan te pakken, besloot de corporatie nieuwe gevels tegen de buitenmuren te plaatsen.

Quote

Ik sprak de aannemer daar meteen op aan, maar kreeg een grote mond terug

Jimmy Zimmermann, Bewoner Meijhorst

In de eerste vier onder handen genomen blokken van acht huizen blijken de nieuwe ingangen echter te nauw bemeten. In plaats van deuren van minimaal 85 centimeter breed werden deuren van slechts 78 centimeter breedte geplaatst. 

Jimmy Zimmermann, een van de bewoners, merkte vorige maand direct na de plaatsing al dat zijn nieuwe voordeur wel erg smal was. ,,Ik sprak de aannemer daar meteen op aan, maar kreeg een grote mond terug. Ik moest me er niet mee bemoeien. Een tijdje later kwam hij met hangende pootjes terug om me alsnog gelijk te geven.’’

Tekst gaat door onder de foto

De nieuwe deuren in de Meijhorst voldoen niet aan de wettelijke bouwnormen.
Volledig scherm
De nieuwe deuren in de Meijhorst voldoen niet aan de wettelijke bouwnormen. © Bert Beelen

Volgens de Bouwverordening 2012  dienen alle deuren van verblijfsruimten in een woning ten minste 0,85 meter breed en 2,3 meter hoog zijn. Dit om voldoende ruimte te bieden aan het vervoer van meubels of kinderwagens, maar ook om  een brancard van een ambulance soepel een woning in te kunnen rijden of tillen. 

,,Dit kunnen we er nog wel bij hebben’’, moppert bewoonster Huriye Hun. ,,Hebben we net die ingrijpende renovatie achter de rug, zitten we door zo’n domme fout wéér in de rommel.’’ 

Discussie met aannemer

Wie er bij de renovatie in de Meijhorst precies heeft geblunderd, zegt woningcorporatie Portaal nog niet te kunnen zeggen. ,,Dat moeten we nog uitzoeken’’, legt woordvoerder Simon de Ridder uit. ,,Die discussie voeren we met de aannemer.”

Ook op de financiële consequenties zegt Portaal nog onvoldoende zicht te hebben. Maar die zullen al snel in de tienduizenden euro’s lopen. Een voordeur met kozijn kost al gauw 800 euro. Daar komen de verwijderkosten van de oude en de montagekosten van de nieuwe nog boven op. Portaal denkt ongeveer een dag per woning nodig te hebben om de fout te herstellen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Keiharde kritiek op corona-aanpak: ‘Ze hebben alleen doden en ic-bedden geteld, alsof dat het enige is dat er toe doet’
    PREMIUM
    interview

    Keiharde kritiek op corona-aan­pak: ‘Ze hebben alleen doden en ic-bedden geteld, alsof dat het enige is dat er toe doet’

    NIJMEGEN - Gezondheidsminister Hugo de Jonge beticht hij van het ‘wekken van verkeerde verwachtingen’, virologen van ‘onbescheidenheid’. ,,Ze hebben alleen doden en ic-bedden geteld. Alsof dat het enige is dat er toe doet.’’ Hoogleraar ouderengeneeskunde Marcel Olde Rikkert kraakt harde noten over hoe Nederland tot nu toe is omgegaan met het virus, zijn ouderen, en met de jongere generaties.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.