Volledig scherm
Stembureau 33 in het Turks Cultureel Centrum aan de Citroenvlinderstraat. © Paul Rapp

Poster Turkse politicus in stembureau wekt ergernis

Jacqueline van Ginneken

„Ik erger me kapot aan dit beeld. Een stemruimte moet neutraal zijn. Dit had ik niet verwacht'', zegt een Nijmegenaar die rond half elf komt stemmen. Hij doet officieel zijn beklag. Hij blijkt de enige te zijn. 

'Dit beeld' is een grote afbeelding van Alparslan Türkeş, een Turkse nationalistische politicus die in 1997 overleed. Het hangt prominent in het Turks Cultureel Centrum in Nijmegen dat gisteren tevens stembureau was.

Koningin

De voorzitter van het stembureau verweert zich tegen de klacht van de man. Zij werpt tegen dat een beeltenis van Beatrix, de voormalige koningin, ook in het centrum hangt. 

Het is volgens de voorzitter van het stembureau de eerste keer dat er een klacht komt over de poster van de Turkse politicus. 

„Ik zit hier nu voor de zesde keer en heb er nooit opmerkingen over gehad. Het zal wel te maken hebben met alle commotie rond Turkije en Nederland.” 

In stembureaus mogen geen politieke uitingen hangen, zoals affiches van politieke partijen. ,,Een keer hebben we hier bij de gemeenteraadsverkiezingen een PvdA-poster verwijderd met (toenmalig) raadslid Turkay Tankir er op.''

Het Turks Cultureel Centrum is al heel lang stembureau. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.