Volledig scherm
De winnende foto van Fien Kraanen © Fien Kraanen

Prijs voor fotografe
Fien Kraanen

NIJMEGEN - ‘Een kleurrijke foto; twee werelden die elkaar ontmoeten‘, aldus de jury. Met een kleurrijke foto van drie meisjes op de kermis in een Octopus, heeft de Nijmeegse fotografe Fien Kraanen de vakjuryprijs gewonnen van de NRC fotowedstrijd. 

Kraanen deed in december mee aan de fotowedstrijd met als thema ‘Mijn Nederland’. De 53-jarige Nijmeegse stuurde de kleurrijke foto in van de meisjes op de kermis. De moslima’s maken een ritje in ‘de inktvis’ en hebben zichtbaar plezier. Op de achtergrond is een schildering van een schaars geklede dame te zien. ,,Plezier is universeel,” zegt de fotografe, ,,los van welk geloof dan ook.”

Deze winnende foto maakte ze op een zomeravond in augustus op de kermis in Oss, haar geboorteplaats. Ze was daar voor een foto-reportage, een opdracht van het Brabants Dagblad . ,,Zelf heb ik niet zoveel met kermissen. Toch heb ik er drie uur rondgelopen en honderden foto’s gemaakt. In een flits zag ik ‘het’ moment. Mijn geluk was dat de kermisattractie even stilstond.”

Uit het juryrapport:  ‘ Het moment is goed gevangen; de personen zijn totaal niet bezig met de fotograaf.’ En er heerst verbazing over de schildering van de schaars geklede dame: ‘Waarom staat deze afbeelding op een kermisattractie voor kinderen?’

Kraanen die leerkracht is op basisschool de Sterredans, noemt zichzelf straatfotografe. ,,Het is mijn passie om mensen die ergens in opgaan te vangen in een mooi beeld. Vaak zit er iets afwijkends, iets absurds in.”

Het is de tweede keer dat de Nijmeegse de NRC Vakjuryprijs wint. In 2015 was Fien Kraanen ook al eerste met een straatbeeld van twee wachtende dames bij een bushalte.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.