Volledig scherm
Foto ter illustratie. © René Manders

Primeur Radboud Universiteit: beroepseed voor gz-psycholoog

NIJMEGEN  - Gz-psychologen die afstuderen aan de Radboud Universiteit, leggen voortaan net als artsen en verpleegkundigen een beroepseed af. Vandaag is de primeur in Nijmegen voor ruim dertig afstudeerkandidaten. 

Quote

Met deze eed beloven we: dit is waar we voor staan, hier kunt u als cliënt op rekenen.

Marc Verbraak, Hoofdopleider

Voor de wet moeten de gz-psychologen zich al jaren aan vastgestelde regels houden. Daar verandert niets aan. ,,Maar we willen naar de buitenwereld meer kwaliteit uitstralen. Met deze eed beloven we: dit is waar we voor staan, hier kunt u als cliënt op rekenen”, licht hoofdopleider Marc Verbraak de verandering toe. 

Gz-psychologen zijn psychologen die een postacademische beroepsopleiding hebben doorlopen. Nadien kunnen ze werken in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, revalidatiecentra, verpleeghuizen en ggz-instellingen.

Profileren als beroepsgroep

Net als artsen en verpleegkundigen vallen ze onder de BIG-wet. Die beschermt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen van zorgverleners. Gz-psychologen kunnen al net als artsen en verpleegkundigen door een medisch tuchtcollege ter verantwoording worden geroepen.

Verbraak hoopt dat met de eedceremonie de beroepsidentiteit van gz-psychologen versterkt wordt. ,,Nu zijn we als gz-psychologen vaak nog te bescheiden in plaats van dat we ons profileren als deskundige beroepsgroep.” 

Ook de universiteiten in Utrecht in Groningen hebben onlangs de beroepseed voor gz-psychologen ingevoerd. ,,Afspraak is dat alle universiteiten dit gaan doen in Nederland.” De kandidaten kunnen de eed afleggen op basis van het geloof, en ook als plechtige belofte.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.