Volledig scherm
Zes kinderadviesraden ontmoetten prinses Laurentien vrijdag in Nijmegen. Foto's: Radboudumc

Prinses Laurentien roept kind om hulp: 'Volwassenen zijn de weg kwijt'

NIJMEGEN - Betere privacy; beter eten; en betere communicatie tussen de arts en de patiënt. Dat is de top 3 die prinses Laurentien vrijdag in Nijmegen met zo'n dertig kinderen van zes kinderadviesraden heeft samengesteld van wat beter kan in kinderziekenhuizen. Prinses Laurentien is oprichter van de Raad van Kinderen.

Dat is een denktank van kinderen die meedenkt over 'grotemensen'-vraagstukken. Het Amalia kinderziekenhuis van het Nijmeegse Radboudumc startte drie jaar geleden als eerste een Kinder Advies Raad (KAR) in Nederland.

Stil van
„Wat jullie bereiken, hoe jullie dat hier nu presteren: ik ben er echt stil van", zei de prinses vrijdag in Huize Heijendaal in Nijmegen. „Mijn visie is dat kinderen volwassenen moeten helpen, want die zijn de weg kwijt, denk alleen al aan het milieu. Jullie ideeën moeten de wereld aansteken."

Chemo
De kinderadviesraden wisselden vrijdag ervaringen uit in Nijmegen. Jella Jessurun (17) overleefde kanker: „Als je chemo krijgt, kun je soms niet eten om 18.00 uur, dat lukt dan gewoon niet. Maar vervolgens krijg je de hele avond niks meer. Dat kan echt beter. Of soms geef je informatie aan een arts en dan vraagt een nieuwe arts dezelfde dingen een uur later weer. En de privacy: de OK-jasjes zijn te doorzichtig en op de intensive care hangen nu gordijnen. Dat is niet fijn."

Naast de KAR van het Radboudumc waren het Sophia kinderziekenhuis, het Wilhelmina kinderziekenhuis, het Beatrix ziekenhuis, het Ijsselland ziekenhuis en het Prinses Maxima Centrum vertegenwoordigd.

Volledig scherm
Kinderen 'pitchen' met prinses Laurentien als toehoorder.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.