Burgemeester Bruls verwelkomt Sinterklaas op de Waalkade in Nijmegen, op 17 november.
Volledig scherm
Burgemeester Bruls verwelkomt Sinterklaas op de Waalkade in Nijmegen, op 17 november. © Bert Beelen

Pro-Zwarte Piet-actievoerders worden niet vervolgd

NIJMEGEN - Het optreden van actievoerders van Nijmegen Rechtsaf en aanhangers van voetbalclub NEC bij de afgelopen sinterklaasintocht in Nijmegen blijft zonder gevolgen. Het politieonderzoek dat is gehouden naar mogelijke strafbare feiten van anti-Zwarte Piet demonstranten biedt volgens burgemeester Hubert Bruls geen handvat voor verdere stappen, juridisch of anderszins.

De politie heeft het onderzoek in de week na de intocht meteen opgepakt, zegt een woordvoerder van Bruls.

,,Onderzocht is wie zich bij Sinterklaasintocht misdragen heeft. Dit heeft vooralsnog niet geleid tot een strafrechtelijk onderzoek en dat komt vooral doordat niemand aangifte heeft gedaan”, zet hij uiteen.

East Side

De actievoerders van Kick Out Zwarte Piet lieten in de aanloop naar de sinterklaasintochten dit jaar weten dat zij van plan waren om in verschillende steden tegen zwartepiet te demonstreren. Nijmegen was een van die steden.

Daarna deed een oproep van de East Side (behorend tot de harde kern van NEC) de ronde voor een tegenactie onder het motto ‘schop ze de stad uut’. Bruls verbood hierop alle demonstraties op de route op zaterdag 17 november - de dag van de intocht.

Toen de boot met sinterklaas aan boord die middag wilde aanmeren, zetten actievoerders aan de Lentse kant van de Waal een spandoek op tegen zwartepiet. Activisten van Nijmegen Rechtsaf en NEC die dit zagen gebeuren, renden erop af. Het spandoek werd vernield. 

‘Onacceptabel'

Bruls vond de hele handelwijze van de mensen van Nijmegen Rechtsaf en de East Side onacceptabel, zo zei hij eind november in de vergadering van de gemeenteraad. Bruls liet in zijn antwoord weten dat het optreden van Nijmegen Rechtsaf en de East Side wat hem betreft een staartje zou krijgen. Dat gaat niet gebeuren dus.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.