Volledig scherm
Robert Paauwe van Tinybots samen met Wang Long. © Paul Rapp

Proef met mini-robot Tessa bij dementerenden

NIJMEGEN - Een mini-robot genaamd Tessa gaat zeventig mensen in de regio met dementie of een verstandelijke beperking helpen om langer zelfstandig te wonen.

Het apparaatje is ontwikkeld door Tinybots uit Nijmegen. Het gaat om een proef die wordt uitgevoerd bij zeventig cliënten van Driestroom, Swon het seniorennetwerk, BrabantZorg en Pleyade. Studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen onderzoeken de effecten.

App
Het pratende robotje geeft berichtjes. Zo laat Tessa weten hoe laat de thuiszorg komt, wanneer het journaal begint en of het geen tijd is voor een kopje koffie? „Met een app kun je dat allemaal precies instellen wat je wilt. Bijvoorbeeld: 'Je dochter komt over vijf minuten'. Of: 'Zullen we een boodschappenlijstje maken?'. „Dat is heel makkelijk in te stellen, vergelijkbaar met het invullen van een elektronische agenda”, zegt Robert Paauwe van Tinybots, een start-up. Samen met Wang Long Li uit Nijmegen heeft hij op de Novio Tech Campus in Nijmegen anderhalf jaar gesleuteld aan Tessa. Het streven is om Tessa straks voor 1 euro per dag aan te bieden aan klanten.

Volledig scherm
Tessa gaat zeventig mensen in de regio met dementie of een verstandelijke beperking helpen. © Paul Rapp
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.