Paspoort
Volledig scherm
Paspoort © ANP XTRA

Proef: rijbewijs en paspoort thuisbezorgd door koerier

NIJMEGEN - Geen lange wachtrijen of gedoe in de stadswinkel: inwoners van Nijmegen kunnen waarschijnlijk volgend jaar hun nieuwe paspoort of rijbewijs thuis laten bezorgen. Of op het werk, als dat makkelijker is. Het stadsbestuur gaat de mogelijkheden daartoe snel onderzoeken.

Daarmee geeft het gehoor aan de Nijmeegse gemeenteraad, die een oproep van de PvdA in groten getale steunde.

Het idee komt uit de koker van PvdA-raadslid Charlotte Brand: ,,In Berg en Dal loopt een soortgelijke proef en ook in steden als Amsterdam en Hoorn bestaat een thuisbezorgservice voor reisdocumenten en rijbewijzen. Het is een uitkomst voor veel mensen, zeker nu het steunpunt van de stadswinkel Dukenburg vaker dichtgaat."

Brand doelt daarmee vooral op ouderen die slecht ter been zijn en mensen - met name jongeren - met drukke banen. Brand: ,,Voor ouderen is zo'n rit naar de stadswinkel soms een hele onderneming en hardwerkende mensen komen er vaak al helemaal niet aan toe. Vandaar ook de optie om de documenten op het werk te laten bezorgen."

Kleine vergoeding

In Berg en Dal is de proef met de thuisbezorgservice gratis, in Amsterdam betalen inwoners een kleine vergoeding. Beide zijn wat Brand betreft een mogelijkheid voor Nijmegen: ,,Dat kan het college van burgemeester en wethouders nu onderzoeken. Gratis zou mooi zijn, maar ik kan best begrijpen dat we in tijden van bezuinigingen niet zomaar geld vrijmaken voor zoiets."

Het college moet in het eerste kwartaal van 2020 een concreet plan van aanpak voorleggen aan de gemeenteraad. De raad beslist uiteindelijk of de thuisbezorgservice - al dan niet bij wijze van proef - ook in Nijmegen wordt uitgerold.

Los van de uitkomst daarvan, gaat komend jaar het steunpunt van de stadswinkel in Dukenburg - waar inwoners ook terecht kunnen voor de uitgifte van paspoorten en rijbewijzen - één dag per week minder open. Nu zijn dat er nog drie, dat worden er in 2020 twee.

Efficiënter

Oppositiepartijen CDA, VoorNijmegen.Nu, Stadspartij DNF en PvdA deden afgelopen week nog een verwoede poging de openingstijden ongewijzigd te laten. Volgens burgemeester Hubert Bruls zijn de nieuwe openingstijden efficiënter én kostenbesparend. Bruls: ,,En laat er geen misverstand over bestaan: de afgelopen jaren gingen ook stemmen op om het steunpunt in Dukenburg helemaal te sluiten. Daarvan is nu geen sprake."

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.