Volledig scherm
De Nijmeegse hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk. Foto: Bert Beelen

Professor Vonk berispt voor onzorgvuldig handelen

NIJMEGEN - Hoogleraar Sociale Psychologie Roos Vonk heeft onzorgvuldig gehandeld bij een wetenschappelijk onderzoek naar de psychologische effecten van het denken aan vlees, het zogenoemde 'vleeshufter'-onderzoek.

Daarvoor krijgt ze van de Radboud Universiteit een berisping. Ze heeft zich niet schuldig gemaakt aan fraude en hoeft niet te vertrekken.

Die conclusie trekt het college van bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen op basis van de bevindingen van de commissie Wetenschappelijke Integriteit. Die heeft het doen en laten van Roos Vonk nader onder de loep gelegd, nadat duidelijk was geworden dat de mede-onderzoeker Diederik Stapel de onderzoeksgegevens bij elkaar had verzonnen. Inmiddels is duidelijk dat hij dat op grote schaal heeft gedaan.
Hoewel Roos Vonk volgens de commissie geringe bemoeienis had met de opzet en uitvoering van het onderzoek, had ze als mede-onderzoeker zorgvuldiger moeten zijn alvorens naar buiten te treden. Vonk heeft zelf een persbericht de wereld in geholpen, zonder de feiten eerst te checken.

Klik hier om de verklaring van Vonk op de website van de Radboud Universiteit te lezen.

Roos Vonk op haar twitter-account:

  1. Hoe de Nijmeegse Joden verdwenen: ‘Als je het langer bestudeert wordt het alleen maar erger en erger’
    PREMIUM

    Hoe de Nijmeegse Joden verdwenen: ‘Als je het langer bestudeert wordt het alleen maar erger en erger’

    NIJMEGEN - Wat is er gebeurd met de Nijmeegse Joden? Wie waren ze? Hoe ging de vervolging hier in zijn werk? Leo van den Munkhof en Willem Oosterbaan doen onderzoek om de huiveringwekkende werkelijkheid verder aan het licht te brengen, waarbij de rol van Nijmeegse ambtenaren, Nijmeegse agenten en Nijmeegse bedrijven pijnlijk duidelijk wordt. Ze publiceren hierover op de nieuwe website oorloginnijmegen.nl.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.