Volledig scherm
De 'torentjes van Ton'.

Protest tegen de 'torentjes van Ton' in Berg en Dal

BERG EN DAL - Negen erfgoedverenigingen uit de gemeente Berg en Dal maken in een brief gehakt van het plan van de Nijmeegse vastgoedmagnaat Ton Hendriks om rond het voormalige gemeentehuis aan de Rijksstraatweg in Beek drie 'torentjes' te bouwen.

Hendriks wil drie complexen met in totaal 24 appartementen voor jongeren bouwen.

'Ingepakt'
'Het oude gemeentehuis wordt als het ware 'ingepakt' door drie veel te volumineuze gebouwen. Die tonen geen enkele relatie met de oude villa. Wij zien dit als 'respectloze' omgang met het gemeentelijk monument. Volstrekt onaanvaardbaar.'

Nieuw plan
De negen verenigingen vragen de gemeente dan ook om een nieuw plan. 'Een bouwplan dat recht doet aan de cultuurhistorie en aan de kwaliteit van de groene omgeving in combinatie met een hoge architectonische waarde.'

Twee ton
Vorige week is het burgerinitiatief - omwonenden die zich verzetten tegen het torentjesplan - bij de gemeente geweest om te 'klankborden' over het plan. Het burgerinitiatief presenteerde eerder een eigen plan voor de bouw van twee villa's op deze plek. Ton Hendriks zou, aldus de omwonenden, dik twee ton kunnen verdienen op dit plan.

Financieel onhaalbaar
Volgens wethouder Alex ten Westeneind echter is dat niet zo. Hij noemt het plan van de buurt financieel onhaalbaar.

Consensus
Volgens de wethouder is het Geldersch Genootschap (onafhankelijke adviesorganisatie) toegetreden tot de klankbordgroep.

„Het Geldersch Genootschap zal zijn licht over de plannen laten schijnen. Over een week of vijf komt de klankbordgroep dan opnieuw bij elkaar. Ik hoop dat we dan consensus zullen bereiken.” Het verwijt - van de negen erfgoedverenigingen - dat de gemeente 'onzorgvuldig' met de klankbordgroep omgaat en er slecht mee communiceert, begrijpt de wethouder niet. „Ik zit hier neutraal in en wil tot een gedragen plan komen. Ik vind het jammer dat de klankbordgroep het klaarblijkelijk zo opvat.”

Volledig scherm
En het plan van de buurt.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.