Volledig scherm
Op de plek van de oude kolencentraleschoorsteen komen twee windmolens. © ANP

Provincie akkoord met bouw twee windturbines in Nijmegen-West

NIJMEGEN - De voorgenomen bouw van windturbines op het voormalige kolencentraleterrein in Nijmegen-West heeft weer een horde genomen. De provincie Gelderland heeft deze week de vergunningen verleend, waardoor de juridische bezwaarprocedures van start kunnen. 

Quote

We blijven bij de turbinekeu­ze uiteraard onder de wettelijke geluidsnor­men, maar hebben tevens toegezegd voor de stilste variant te kiezen.

Michael Verheul, Woordvoerder Engie

Energiebedrijf Engie wil als initiatiefnemer twee windmolens bouwen. Die heeft de provincie toegezegd dat de turbines ‘geluidarm’ worden én voorzien van geavanceerde computers, waardoor bij bepaalde zonnestand de bladen worden stilgezet.

Daardoor zal slagschaduw voor omwonden in een straal van ongeveer 1 kilometer niet of nauwelijks voorkomen. De vier windmolens in de Betuwe, tussen Oosterhout en Elst, hebben zo'n systeem ook. 

De twee windmolens worden zo dicht mogelijk tegen de Waal en zo ver mogelijk van woningen af geplaatst. Hoe Engie de rest van het terrein - waar in 2015 de kolencentrale sloot - gaat inrichten is nog niet bekend. De windmolenbouw moet volgens planning in 2020 zijn afgerond. De twee turbines voorzien tezamen ongeveer vijfduizend huishoudens van elektriciteit. 

Fonds ter compensatie

Om de omliggende wijken en dorpen te compenseren voor de ‘horizonvervuiling’, komt er een omgevingsfonds. Daaruit zal gedurende twintig jaar - de geschatte levensduur van de turbines - jaarlijks tussen de 10.000 en 15.000 euro beschikbaar komen voor allerlei leefbaarheidsprojecten.

Behalve enkele Nijmeegse wijken kunnen ook Weurt en Lent hier een beroep op doen. Daarbij krijgen burgers die het dichtste bij wonen - Waterkwartier en het noordelijk van de Van Heemstraweg gelegen deel van Weurt - de eerste vijf jaar voorrang. 

Tiphoogte

Engie heeft nog niet voor een masthoogte gekozen, maar mag van de provincie maximaal tot 172 meter tiphoogte; dat is het hoogste punt dat een wiek bereikt.

 Ter vergelijk: de vier Betuwse windmolens hebben een tiphoogte van 150 meter. En nog een vergelijk: de mast zal rond de 110 meter hoogte uitkomen en dat is grofweg 40 meter lager dan de huidige, te slopen schoorsteen. 

Wie het plan totaal niet ziet zitten, kan de komende weken in bezwaar bij de Raad van State. Later dit jaar zal 's lands hoogste bestuursrechter tot een finaal oordeel komen.

Volledig scherm
De te slopen kolencentraleschoorsteen: hoger dan de toekomstige mast, lager dan de toekomstige tiphoogte. © Theo Peeters
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.