Volledig scherm
De Radboud Universiteit in Nijmegen. © Do Visser/ DG

Psychologiestudie start met helft van vorig jaar

NIJMEGEN - Het aantal eerstejaars psychologiestudenten aan de Radboud Universiteit is onverwachts gehalveerd in vergelijking met vorig jaar. In plaats van 660 studenten zitten er komend jaar nog maar 370 in de collegebanken. 

Vorig studiejaar moest de universiteit door de enorme aanloop nog extra collegezalen inhuren, onder meer in de Cinemec-bioscoop bij Ressen. De populariteit van de studie was mede te verklaren door de start met een Engelstalige opleiding. Daardoor kwamen ook veel Duitse studenten naar Nijmegen.

Studentenplafond

Quote

Studenten melden zich aan bij meerdere universi­tei­ten om er zeker van te zijn dat ze uiteinde­lijk een plek krijgen

Ruud Meulenbroek

Om een herhaling van deze grote toeloop te voorkomen, werd besloten een studentenplafond ofwel numerus fixus in te stellen van 550. In januari, bij het sluiten van de aanmeldingstermijn, hadden zich voor Nijmegen nog 1.200 studenten aangemeld. Dat alsnog zoveel aangemelde studenten afhaakten, heeft volgens opleidingsdirecteur Ruud Meulenbroek te maken met de onzekerheid die met de fixus gepaard gaat. ,,Studenten melden zich aan bij meerdere universiteiten om er zeker van te zijn dat ze uiteindelijk een plek krijgen", aldus Meulenbroek. ,,Veel studenten hebben vervolgens toch voor andere universiteiten gekozen, waarschijnlijk daar waar ze zekerder waren van een opleidingsplaats."

Relatief vaak kozen de studenten die in Nijmegen afhaakten vervolgens voor een universiteit in het westen van het land. Waarom dat is, weet Meulenbroek nog niet. 

Grensstad

Als universiteit in een grensstad trekt  de Radboud 30 tot 40 procent eerstejaars studenten uit Duitsland. Deze studenten vertonen een nóg wispelturiger gedrag als het om de definitieve studiekeuze gaat. ,,In Groningen en Maastricht zie je hetzelfde patroon. Ook hier zijn veel inschrijvers uit Duitsland en ook hier starten vervolgens minder studenten dan verwacht."

Ook volgend jaar geldt in Nijmegen weer een numerus fixus voor psychologie. ,,Omdat de procedure ingewikkeld is en de aanmelding al voor januari moet plaatsvinden. Dan kun je niet zomaar de reglementen wijzigen." 

Maar daarna wil Meulenbroek er graag weer vanaf. ,,We werken met een grote flexibele schil, toch zijn zulke schommelingen ongewenst. Je kunt niet het ene jaar een staf voor kwalitatief hoog onderwijs optuigen voor bijna 700 studenten en dan het jaar erna een groot deel van die staf niet meer inzetten."

  1. NEC probeert in Rotterdam aansluiting te houden in tweede periode
    LIVE

    NEC probeert in Rotterdam aanslui­ting te houden in tweede periode

    ROTTERDAM – In de voorlaatste wedstrijd van de tweede periode van de eerste divisie moet NEC winnen van Excelsior om aansluiting te houden bij koploper in de periodestand FC Volendam. Het verschil bedraagt twee punten (17 om 19). Cambuur staat tweede met 18 punten, de Nijmegenaren op de derde plaats. Een goed resultaat in Rotterdam is dus van groot belang voor NEC. De wedstrijd (aftrap 20.00 uur) is via het liveblog te volgen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.