Volledig scherm
De Grote Broek aan de Van Broekhuysenstraat in Nijmegen. In de kelder is club De Onderbroek gevestigd. Archieffoto © Unknown

Raadslid: ‘Bruls moet drugsgebruik in club De Onderbroek onderzoeken’

NIJMEGEN - Wordt er in club De Onderbroek daadwerkelijk veel drugs gebruikt en wordt er ook gedeald? En waar ligt de grens waarbij burgemeester Bruls móet ingrijpen? Dat wil raadslid Paul Eigenhuijsen van VoorNijmegen.NU weten van het Nijmeegse college van burgemeester en wethouders.

Eigenhuijsen heeft schriftelijke vragen ingediend naar aanleiding van een artikel in De Gelderlander over de vrouw die Thierry Baudet zou hebben bedreigd tijdens een anti-racisme demonstratie. Ze werd aangehouden in voormalig kraakbolwerk De Grote Broek in Nijmegen. 

In het artikel zeggen ingewijden dat drugs hier welig tiert: vooral tijdens feestavonden in De Onderbroek - in de kelder - zouden de hoeveelheden speed en hasj ‘niet aan te slepen zijn’.

Onderzoek

VoorNijmegen.NU dringt aan op een onderzoek. ,,Als er zo expliciet drugs gebruikt wordt, dan kan het haast niet anders dan dat er mensen zijn die meer bij zich hebben dan een hoeveelheid voor eigen gebruik. Als er gedeald wordt, dan moet de burgemeester wellicht ingrijpen”, zegt het raadslid. ,,Ik wil weten waar de grens ligt. Hoeveel mag iemand bij zich hebben, wanneer ben je een dealer? Wat is de aanleiding om ergens te gaan controleren? En wanneer is de burgemeester door de wet verplicht om een zaak te sluiten?”

Met die laatste vraag verwijst Eigenhuijsen naar acties van Bruls tegen horecazaken. Zo moest café Heideroosje een jaar dicht omdat er in drugs werd gedeald. Sinds 2014 sloot Bruls om die reden vijf zaken, op grond van de wet Damocles. ‘Laat die wet ruimte aan de burgemeester om níet in te grijpen als er drugs gedeald wordt in een uitgaansgelegenheid’, is een van de vragen die het raadslid heeft gesteld.

Raar

,,Als er kennelijk bekend is dat er ergens massaal drugs wordt gebruikt, dan verbaast het me dat er niet wordt gecontroleerd. Ik vind het raar als dat massale gebruik toegestaan wordt”, zegt Eigenhuijsen. ,,Bovendien vraag ik me af waarom de ene kroeg wel wordt aangepakt en de andere niet. Als je ingrijpt, moet je het overal doen. Waarom dan op deze plek niet?” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.