Radboud onderzoekt motivatie Zevenheuvelenlopers

NIJMEGEN - Zo’n zeshonderd deelnemers aan de Zevenheuvelenloop doen mee aan een onderzoek van de Radboud Universiteit naar hun motivatie. Het is belangrijk om daar inzicht in te hebben, want mensen worden volgens onderzoeker Hidde Bekhuis steeds inactiever en een groeiend aantal kampt met overgewicht.

Volledig scherm
Zevenheuvelenloop. Nijmegen, 19-11-2017 . © Gerard Verschooten

Van de 24.000 deelnemers die zich hebben ingeschreven voor de Zevenheuvelenloop komt 15 procent op de wedstrijddag, zondag, niet opdagen. Onderzoekers van de faculteit Sociologie kijken welke factoren hierop van invloed zijn. 

Bekhuis. ,,We hebben mensen benaderd die voor het eerst aan de start staan van deze hardloopwedstrijd. We kijken wat hun motivatie is: doen ze mee omdat ze willen presteren of omdat het sociaal wenselijk is om aan sport te doen?” 

Drie manieren van motiveren
De circa zeshonderd deelnemers zijn verdeeld in drie groepen die op verschillende manieren zijn gestimuleerd. Zo werd gekeken of de hardlopers het belangrijk vinden hoe hoog ze scoren op een ranglijst. Een tweede groep kreeg via een trainingsapp extra complimenten voor hun inspanningen. De derde groep werd op beide manieren gestimuleerd. Daarnaast is er nog een controlegroep.

Zondagavond na de Zevenheuvelenloop, krijgen de onderzoekers de antwoorden op hun vragen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Nijmeegse kleptomaan krijgt ‘allerlaatste kans’ om dwang te bedwingen
    PREMIUM
    Bij de politierechter

    Nijmeegse kleptomaan krijgt ‘allerlaat­ste kans’ om dwang te bedwingen

    Meneer S. (53) komt zuchtend binnen. Hij spreekt met verslagen stem en buigt regelmatig het hoofd want liever zou hij onzichtbaar zijn. Het enige frivole aan hem is de modieuze zonnebril op zijn haardos, maar verder zit er een man die zich diep schaamt na de zoveelste miskleun. En dat is steeds dezelfde: winkeldiefstal. Dit keer pikte hij op 8 september bij Albert Heijn in de wijk Meijhorst een paar handdoeken.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.