Volledig scherm
Studenten van de Radboud Universiteit oefenen met afval scheiden. © DAR

Radboud-studenten gaan hun eigen troep opruimen

NIJMEGEN - Eerstejaarsstudenten krijgen morgen in de Nijmeegse binnenstad grijpers uitgereikt waarmee ze de troep kunnen opruimen die ze zelf maken. In ruil voor een halfvolle vuilniszak krijgen ze een waterpistool. Daarmee kunnen ze later op de dag het geplande watergevecht in het Valkhofpark aangaan.

Het opruimen gebeurt op initiatief van wethouder Renske Helmer. De wethouder ergerde zich vorig jaar groen en geel, omdat studenten in de introductieweek een grote rotzooi achterlieten in het centrum. ,,De binnenstad lag na afloop vol met ballen. Dat accepteer ik dus niet meer", zei ze vorig jaar boos tegen De Gelderlander. 

Introductieprogramma

De woensdag staat met spelletjes en wandelingen ('staddag met opdrachten') een nieuwe kennismaking met de binnenstad op het introductieprogramma. In samenwerking met studentenvereniging AKKU, afvalbedrijf DAR en Radboud Universiteit is afgesproken dat de studenten zelf de handen uit de mouwen steken om de boel schoon te houden.

AKKU-vrijwilligers

De DAR stelt de grijparmen ter beschikking, terwijl AKKU vrijwilligers verspreid in de stad opstelt die studenten tot opruimen aansporen. AKKU-voorzitter Floris Boone: ,,We vinden het met de gemeente belangrijk dat studenten zich bewuster zijn van afval en de noodzaak voor opruimen." 

Naar verwachting zullen 12 tot 16 vrijwilligers tijdens de actie gedurende vier uur een oogje in het zeil houden. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.