Volledig scherm
Een ex-proefaap die nu door Stichting Aap is gehuisvest. © Stichting Animal Rights

Radboud Universiteit stopt voorlopig met onderzoek met apen

NIJMEGEN - Er komt in 2017 een voorlopig einde aan onderzoek met resusapen aan de Radboud Universiteit. Dat zei de rector van de universiteit, Han van Krieken, vanmiddag bij het in ontvangst nemen van een petitie van Animal Rights. Die eiste de vrijlating van de apen.

Zo'n 25.000 mensen hadden de petitie ondertekend. De organisatie wil dat de apen worden overgeplaatst naar Stichting Aap in Almere.

Toekomst
Of de apen ook daadwerkelijk worden overgeplaatst, is nog niet duidelijk. De universiteit moet nog beslissen over hun toekomst. De vergunning voor onderzoek met de apen loopt tot eind 2017. Mogelijk is dit onderzoek eerder afgerond, zo laat de universiteit weten. Er zijn ook nog geen plannen voor nieuw onderzoek. De universiteit noemt uitplaatsing van de apen een 'reële optie' en heeft al contact met Stichting Aap.

Afgezien
Robert Molenaar, directeur van Animal Rights, is „heel blij dat er geen proeven meer plaatsvinden. Dat is een hele belangrijke doelstelling voor ons. We gaan ons nu verder inzetten voor de vrijlating van de apen."

Volgens Molenaar wordt het hoog tijd dat de apen worden opgevangen in een gespecialiseerd opvangcentrum waar ze beter verzorgd worden, zo zei hij vorige week in De Gelderlander.

Balans
De rector wees vandaag op de 'balans tussen het belang van wetenschappelijk onderzoek en het belang van de resusapen'. Volgens Van Krieken heeft het onderzoek met de apen bijgedragen aan de behandeling van hersenaandoeningen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.