Volledig scherm

Radboud Universiteit verwijdert kunstwerk

NIJMEGEN - Een schilderij van de Utrechtse kunstenaar Elmer de Gruijl is bij de Radboud Universiteit Nijmegen verwijderd, omdat een schoonmaakster zich aan de afbeelding stoorde.

Op het doek in het Huygensgebouw is te zien hoe een vrouw met hoofddoek een naakte man bevredigt. De schoonmaakster zegt zich te herkennen in de vrouw. De kunstcommissie van de universiteit, die Elmer de Gruijl had uitgenodigd om te exposeren, heeft daarop besloten het stuk te verwijderen. De Gruijl is teleurgesteld. "De kunstcommissie weet dat mijn werk schuurt en wist wat ze voor werk kreeg. Dan is het vreemd dat het schilderij na één enkele klacht moet wijken."

De Gruijl (37) exposeert in heel Nederland, zijn werk is opgenomen in de ING-Kunstcollectie. Dat de schoonmaakster zich herkent in de vrouw, is volgens De Gruijl niet omdat hij haar heeft nageschilderd. "Al mijn werk is figuratief."

Coördinator Jan-Jetze Zijlstra van de kunstcommissie zegt begrip te hebben voor de teleurstelling van de kunstenaar. "Onze inschatting was dat het wel kon. Maar als een werknemer zich stoort aan een afbeelding, willen we haar daar niet nog zes weken mee confronteren."

Overigens is het verwijderde schilderij een ander dan het werk dat bij dit artikel staat afgebeeld.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.