Radboud Universiteit zonder dure subsidies van het gas: ‘Een voorbeeld voor de stad’

NIJMEGEN - De Nijmeegse Radboud Universiteit gaat voor een groot deel van het gas. Op dit moment is het verbruik van gas op de campus in een tijdbestek van vijf jaar al fors gedaald, de aankomende jaren moet kan dat nog zo’n 75 procent minder worden.

De Erasmustoren op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Volledig scherm
De Erasmustoren op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen. © Rein Wieringa
Quote

Onze nieuwe gebouwen zijn goed geïsoleerd en hebben relatief veel glas, zodat restwarmte die ontstaat bij koeling naar de oudere gebouwen kan

Stefan Gooiker, Radboud Universiteit

In plaats daarvan maakt de universiteit nu gebruik van een warmte- en-koude opslag, die een groot deel van de gebouwen bedient voor verwarming én verkoeling.

Het nieuwe hybride energienet is milieuvriendelijker en goedkoper in verbruik dan gas, zegt Stefan Gooiker, coördinator van het project. Daarnaast heeft de universiteit de aanpassingen gedaan zonder een beroep te doen op dure overheidssubsidies. Extra bijzonder: ook de oude, minder goed geïsoleerde gebouwen - zoals het in 1972 opgeleverde Erasmusgebouw, blikvanger van de universiteit - zijn inmiddels grotendeels van het gas.

Vlak bij het campusterrein, parallel aan de spoorlijn tussen Nijmegen en Roermond, liggen diep onder de grond een warmte-en koude-opslag, vertelt Gooiker.

,,Door de bijzondere grondsamenstelling blijft grondwater in de ene opslag warm en in de andere ook écht koud. We hebben gebruik gemaakt van al bestaande cv-buizen van het Radboudumc om de toevoer vanuit de opslagen naar de campus te realiseren. Dat was ons geluk: een groot deel van de infrastructuur lag er al.”

Bij koud weer wordt een beroep gedaan op het warme grondwater, bij warm weer op het koude grondwater. Nadat warm water is gebruikt om een ruimte op te warmen, wordt het afgevoerd in de koude-opslag. Bij warm weer kan de temperatuur van grondwater stijgen, wat dan weer wordt ingezet voor de warmte-opslag.

Gooiker: ,,Onze nieuwe gebouwen zijn goed geïsoleerd en hebben relatief veel glas, zodat restwarmte die ontstaat bij koeling naar de oudere gebouwen kan.”

Al in 2016 is een start gemaakt met het project, dat deels samenviel met de ontmanteling de Thomas van Aquinostraat, het typische jarentachtigstraatje dat het hart van de campus vormde. De aankomende jaren volgen de gebouwen aan de noordzijde van de campus, waaronder de bèta-faculteit.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.