Radboud Universteit en HAN binden strijd aan met rokers

NIJMEGEN/ ARNHEM- Studenten en docenten die tussen de colleges door even een sigaretje willen roken, kunnen aankomend collegejaar hun borst nat maken. Zowel de Nijmeegse Radboud Universiteit als de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) binden de strijd aan met rokers. Op termijn kan de complete campus rookvrij worden gemaakt.

De Radboud Universiteit gaat de ingangen voor de gebouwen op de campus volledig rookvrij maken. Onlangs zijn bordjes met 'Verboden te roken' geplaatst voor onder meer de ingang van het Spinozagebouw en het Universitair Sportcentrum. Het is de bedoeling dat andere campusgebouwen binnenkort volgen.

Fietsenstalling

,,Op die manier kan iedereen de gebouwen in en uit zonder bedwelmd te worden door sigarettenrook’’, zegt universiteitswoordvoerster Anja van Kessel. De veelal overdekte entrees gelden als populaire plekken voor rokers om tussen de colleges door snel even een sigaret op te steken.

Zij moeten voortaan hun rookpauzes elders op het campusterrein houden. Op een grasveld of bij de fietsenstalling, bijvoorbeeld. ,,Maar we verwachten geen problemen. Rokers tonen over het algemeen veel begrip voor de situatie."  

Een volledig rookvrije campus is voorlopig nog niet aan de orde, vervolgt Van Kessel. ,,Maar wie weet gebeurt dat nog wel in de verre toekomst.’’

Voorbeeldrol

Volledig scherm
Rookverbod bij de Radboud Universiteit © eigen foto

Wilma de Koning, vice-voorzitter van het College van Bestuur, liet onlangs aan universiteitsmagazine Vox weten dat een rookvrije campus wel degelijk een toekomstideaal is: ,,We hebben een voorbeeldrol als universiteit. De eerste stap is de dialoog aangaan. Het is een lastig gesprek dat we met studenten en medewerkers willen voeren.’’

De HAN is wat dat betreft al een stuk verder: daar is roken op de campus nu al vrijwel volledig uit den boze. ,,Op dit moment hebben we nog zones op de campus waar roken is toegestaan’’, zegt HAN-woordvoerster Rian van den Hout. Dat zijn veelal glazen 'bushokjes' waar studenten en docenten kunnen roken zonder dat passanten er last van hebben. Ook op de HAN bestaan echter plannen voor een 100 procent rookvrije campus: de 
Medezeggenschapsraad heeft daar bij de directe van het hogeschool op aangedrongen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Burgemeester Bruls in Katowice op de bres voor stad als ‘aanjager aanpak klimaatverandering’
  PREMIUM

  Burgemees­ter Bruls in Katowice op de bres voor stad als ‘aanjager aanpak klimaatver­an­de­ring’

  NIJMEGEN - Steden moeten in Europa dé aanjagers worden bij de aanpak van klimaatverandering. Die boodschap verkondigde Nijmeegs burgemeester Hubert Bruls vanavond persoonlijk tijdens de wereldklimaattop in het Poolse Katowice. Hij deed dat voor vertegenwoordigers van de Europese Commissie en de Verenigde Naties. Deze ‘call for action’ lanceerde Nijmegen in november met 21 andere (voormalige) Groene Hoofdsteden.
 2. Radboud Universiteit stuurt phishing-mail naar studenten en medewerkers: Trappen ze erin?

  Radboud Universi­teit stuurt phis­hing-mail naar studenten en medewer­kers: Trappen ze erin?

  NIJMEGEN - Alle studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit kregen onlangs een mailtje: ‘Uw mailbox is bijna vol. Om te voorkomen dat uw mailbox niet meer bereikbaar is voor uzelf en voor anderen die u willen mailen, adviseren we u dringend extra ruimte aan te vragen.’ De e-mail riep op dit zo snel mogelijk te doen door op een link te klikken en hun gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.