Volledig scherm
Operatiekamer, foto ter illustratie. © ANP

Radboudumc leidt Syrische vluchtelingen op tot OK-assistent

NIJMEGEN - Twee vluchtelingen uit Syrië beginnen komende herfst aan een opleiding tot operatieassistent in het Radboudumc in Nijmegen. De twee hebben een verblijfsstatus en een medische achtergrond. Ze zijn na een selectietraject van een half jaar gekozen uit 27 kandidaten. 

Het project is een samenwerking tussen het Nijmeegse ziekenhuis en Vluchtelingenwerk. Beide partijen raakten eind vorig jaar in gesprek over de vraag hoe ze vluchtelingen met een medische achtergrond konden werven voor de opleiding tot operatieassistent. 

Er heerst momenteel een schreeuwend tekort aan onder meer goede OK-assistenten. Ook is het steeds moeilijker om voldoende kandidaten met de juiste kwaliteiten voor de opleiding te vinden. Andere afdelingen binnen het Radboudumc volgen de proef met deze studenten daarom op de voet. Het ziekenhuis heeft structureel  tientallen vacatures voor onder meer verpleegkundigen en ziet het gebrek aan echt goede kandidaten alleen maar groeien.

Ervaring

Vluchtelingen zijn een mogelijke optie voor het Radboudumc als alternatief voor reguliere kandidaten. Volgens het ziekenhuis zit in deze groep veel potentieel. Maar kans op een opleiding hebben ze niet of nauwelijks. 

De kandidaten hebben zeer verschillende achtergronden. Een van hen is Ziad Ovet, opgeleid en in Syrië werkzaam geweest als veearts en technisch en mechanisch monteur. De geselecteerde kandidaten voldoen aan de door de toezichthouder kwaliteit zorgopleidingen (CZO) wettelijk gestelde toelatingseisen van de opleiding.

Barbara Betel, manager van de OK van het Radboudumc, stelt dat het ziekenhuis ervaring heeft met buitenlandse collega's op de werkvloer. ,,We weten dat taal en cultuur belangrijke thema’s zijn om aandacht aan te besteden.’’ Om dat aspect in goede banen te leiden is een programma opgezet met de Hogeschool van Arnhem-Nijmegen en is subsidie aangevraagd.

  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.