Volledig scherm
Ingang van het Raboudumc in Nijmegen. © De Gelderlander

Radboudumc vindt middel tegen bloedvergiftiging

NIJMEGEN - Onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc in Nijmegen denken een manier gevonden te hebben om bloedvergiftiging effectief te bestrijden. Ze hebben een bepaalde suiker ontdekt, waarmee afweercellen worden geactiveerd om infecties aan te pakken.

De ontdekking is tot stand gekomen na vijf jaar studie. 54 onderzoeksteams werkten mee in twaalf landen, waaronder Nederland.

Complicatie
Bloedvergiftiging kan een levensbedreigende complicatie zijn bij een infectie die niet onder controle komt. Daardoor kan het afweersysteem stilgelegd worden. De patiënt heeft vervolgens een grotere kans aan een tweede infectie te overlijden.

Ontstekingsremmers
Moleculair bioloog Henk Stunnenberg en internest-infectioloog Mihai Netea zijn erin geslaagd zo'n verlamming van het afweersysteem op te heffen. Ze zien mogelijkheden om een overactief immuunsysteem, dat bijvoorbeeld reuma veroorzaakt, tot de orde te roepen. Ontstekingsremmers met veel bijwerkingen kunnen in de toekomst wellicht vervangen worden door minder schadelijke medicijnen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.